RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sender 10.000 færre soldater enn de militære vil ha

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Samtidig åpner Obama for at USA vil starte å trekke ut styrker i 2011.

Barack Obama sier Afghanistan har beveget seg baklengs i flere år, men tror flere amerikanske soldater vil føre til at USA gjenvinner initiativet i landet.

Som Nettavisen skrev tirsdag, bekreftet Obama troppeøkningen i natt i en tale på militærakademiet West Point. Han håper dermed på å gjenta suksessen med den kraftige militære opptrappingen som USA hadde stor suksess med i Irak for et par år tilbake.

Tror på seier
- Afghanistan er ikke tapt, understreket Obama i sin mye omtalte tale om situasjonen i landet natt til onsdag norsk tid.

Han bekreftet at den amerikanske regjeringen planlegger å sende 30.000 nye soldater til Afghanistan.

I løpet av 2010 skal alle soldatene være på plass.

Trekkes nesten umiddelbart tilbake
Samtidig satte han for første gang en tidsfrist for når tilbaketrekkingen av styrkene skal begynne.

- Etter 18 måneder vil soldatene våre begynne å vende hjem, sa Obama i talen som han holdt ved militærakademiet West Point i delstaten New York.

Dermed åpner han for at tilbaketrekkingen begynner allerede i 2011 - men dette blir beskrevet som et betinget tidspunkt som avhenger av situasjonen i landet.

Vil ikke okkupere Afghanistan
Han understreket at USA ikke har noen interesse av å okkupere Afghanistan og at hovedformålet med krigføringen i landet er å bekjempe al-Qaida.

Kort etter Obamas tale offentliggjorde NATO en uttalelse fra generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Han regner med at USAs allierte vil bidra med 5.000 nye soldater i Afghanistan.

Gjør han alt han kan?
Dermed ser det ut til at den militære toppledelsen i USA får noe færre soldater enn de hadde håpet på. Kravet var i utgangspunktet 40.000 soldater. Obama hadde håpet at andre NATO-land skulle bidra med de 10.000 soldatene ekstra som USA ikke sender til Afghanistan.

BBC melder natt til onsdag at en regner med at republikanerne i USA vil bruke nettopp dette poenget for alt det er verdt i valgkampen om både et halvt og to og et halvt år. Enkelte mener allerede at beslutningen til Obama viser at han ikke gjør alt han kan, og at han ikke lytter nok til de militære.

Flere ting må på plass
Obama påpekte i sin tale at flere ting måtte på plass for at krigen i Afghanistan skulle kunne vinnes. Det viktigste er at afghanerne selv bygger opp et mer stabilt styresett og tar mer ansvar for sin sikkerhet.

Han mente også at NATO-landene må ta et enda større ansvar, og ikke minst at Pakistan lykkes med å bekjempe Taliban på sin side av grensen.

Men prisen?
USA sliter med et voldsomt budsjettunderskudd, og det er ventet at prisen på å sende flere tropper til Afghanistan vil koste et sted mellom 20 og 40 milliarder dollar ekstra - opp mot 220 milliarder kroner.

Spørsmålet nå er hvordan dette skal finansieres. Demokratene mener at skattene må økes, mens republikanerne vil ha kraftige kutt i budsjettet. Ingen av disse to punktene vil trolig gjøre situasjonen enklere for Obama i hjemlandet, der han popularitet daler betydelig - mye på grunn av rotet rundt den nasjonale helsereformen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere