Gå til sidens hovedinnhold

Sender flygende sykehus til gislene

Boeing 737-flyet som er sendt av Forsvaret til Algerie er bygget om for å redde liv om bord.

Situasjonen er fortsatt uavklart for de ni nordmennene som ble tatt som gisler ved gassinstallasjonen In Aménas øst i Algerie onsdag.

Under en pressekonferanse torsdag kveld opplyste statsminister Jens Stoltenberg at et fly med medisinsk hjelpeutstyr vil bli sendt til Algerie.

Flyet som er sendt til Algerie ble bygget om på Gardermoen natt til torsdag.

Medisinsk personell og utstyr
Flyet har medisinsk hjelpeutstyr om bord og kan bistå med evakuering av de rammede, skriver Forsvaret i en pressemelding.

Evakueringsflyet tilhører SAS, og er en del av en beredskapsavtale Forsvaret har. Forsvaret stiller med nødvendig medisinsk personell og utstyr.

Om bord i flyet er det 20 sengeplasser.

Operasjonen koordineres av Utenriksdepartementet.

- Bistår der det er mulig
Både Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier de har hatt tett kontakt med statsadministrasjon i Alger.

– Ansvaret for hva som skjer i Algerie ligger på myndighetene i Alger. Vi jobber ut ifra vår ambassade i Alger og bistår på de områder som er mulig, sier Eide.

SAS har tatt avgjørelsen i siste instans om å sende flyet til Algerie, etter å ha gjennomført en trusselvurdering. Forsvaret har tilgang på enda ett fly om det skulle være behov.

Statoil sender fem fly
Statoil har besluttet å evakuere alt «ikke-kritisk personell» fra de tre anleggene Statoil opererer i Algerie. De Statoil-ansatte som er kommet til Norge, har ikke vært direkte involvert i gisselsaken.

Statoil har sendt tre fly til Algerie for å hente hjem ansatte i landet. Statoil har også sendt to fly, fra Spania og Tunisia, med medisinsk utstyr til Algerie.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken