*Nettavisen* Nyheter.

Sender ikke-vaksinerte barn hjem fra skolen

MESLINGER: Meslinger er en alvorlig barnesykdom. I 2014 ble det rapportert 462.186 tilfeller globalt, ifølge WHO/ Wikipedia. Foto: CDC/NIP/Barbara Rice/Bullit Marquez (Wikimedia Commons/AP Photo)

Italia vedtar ny lov for å hindre spredning av meslinger.

14.03.19 12:11

Italia har vedtatt en ny lov som sier at barn under seks år kan bli nektet adgang til skole og barnehage hvis de ikke kan dokumentere at de er vaksinert.

Foreldre til barn mellom seks og 16 år kan bli bøtelagt hvis de ikke kan dokumentere at barna er vaksinert, skriver blant andre Ekstrabladet og BBC.

Loven ble innført i forbindelse med stigning i antall meslingutbrudd i Europa. Før nyttår rapporterter Verdens helseorganisasjon (WHO) at vaksineskepsis i rike land har bidratt til en kraftig økning i antallet meslingtilfeller i verden.

Flere utbrudd

I 2018 gikk Erna Solberg ut og advarte vaksineskeptikerne og sa de setter sine egne og andres barn i fare.

Det siste året har det blitt rapportert om en rekke tilfeller i Europa. I februar døde en kvinne etter utbrudd i Ukraina. I mai 2018 ble barn i en norsk barnehage smittet av meslinger. I 2018 meldte Brasil om økning i antall tilfeller og tidligere denne måneden ble det meldt om flere hundre døde av meslinger i Madagaskar.

I dag er 80 prosent av barna i Italia vaksinert mot meslinger. Målet er å nå WHOs anbefaling om 95 prosent. Ikke alle barn kan bli vaksinert mot meslinger på grunn av annen sykdom.

Ikke urolig i Norge

Folkehelseinstituttet er ikke urolig for et kraftig meslingutbrudd i Norge.

- Meslinger er en veldig sjelden sykdom i Norge. Det skyldes at vi har høy vaksinasjonsdekning. I fjor hadde vi 12 tilfeller i Norge. Seks tilfeller var smittet i utlandet, mens seks personer ble smittet i Norge, sier overlege Øystein Riise ved avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer ved til Nettavisen.

- Så lenge det er meslinger i Europa og andre deler av verden får vi smitten til Norge. Vi har kun hatt små utbrudd de siste årene, sier han.

Fakta om meslinger

  • Meslinger er en svært smittsom virussykdom, som skyldes meslingviruset (morbilli).
  • Viruset spres ved dråpesmitte, og sykdommen dukker opp 10–14 dager etter smitte
  • Gir først kraftige forkjølelsessymptomer, to feberperioder og typisk utslett med feber.
  • Ekstremt smittsom ved hosting og nysing i forkjølelsesperioden.
  • På verdensbasis er meslinger vanligste dødsårsak av de barnesykdommene som kan forebygges med vaksinasjon.
  • Vaksinering førte til at dødsfallene gikk ned med 79 prosent fra 2000 til 2015.
  • I 2016 fikk rundt 85 prosent av verdens barn en meslingvaksine før fylte 2 år.
  • I Norge ble meslingvaksine introdusert i barnevaksinasjonsprogrammet i 1969. Siste registrerte dødsfall forårsaket av meslingvirus var i 1989.

(Kilde: Folkehelseinstituttet og Norsk Helseinformatikk)

Klikk på bildet for å forstørre.

MESLINGER I NORGE: I Norge har vi nær utryddet meslinger. Du kan lese mer om meslinger på Folkehelseinstituttet her. Foto: (Folkehelseinstituttet)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.