MADRID (Nettavisen): Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier onsdag at Norge sammen med Storbritannia bidrar til å sende langtrekkende rakettartilleri til Ukraina.

Statsministeren kunngjorde donasjonen på Natos toppmøte i Madrid. Det er snakk om langtrekkende rakettartilleri av typen MLRS.

Les også: Tyrkia snur – støtter Finland og Sveriges Nato-medlemskap

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) opplyser til Nettavisen at den langtrekkende presisjonsilden ikke kan doneres direkte til Ukraina fordi det er behov for oppgradering av den. Derfor donerer Storbritannia sin i stedet, mens Norge overfører tre vogner til Storbritannia.

Kraftig skyts

Norges MLRS-våpen står på lager, og donasjonen er vurdert å være forsvarlig i forhold til egen beredskap. I første rekke vil det bli donert tre vogner. Det er snakk om kraftig skyts med en rekkevidde på 70–80 kilometer, opplyser Gram.

– Dette er andre type våpen enn vi har sendt før, det er veldig kraftig og sterkt etterspurt av Ukraina, sier Gram til Nettavisen.

Les også: Store endringer i Nato: – Et avgjørende møte

Ukraina har lenge bedt om langtrekkende presisjonsild og det Norge nå sender i samarbeid med britene er rakettartilleri som når lengre enn det vi Norge tidligere har donert til Ukraina.

– Det er dette som Ukraina selv sier de har aller størst behov for nå. Vi kan ikke donere vårt materiell direkte til Ukraina, men Storbritannia har riktig type, og vi er med å erstatte det Storbritannia sender fra seg. Det er all grunn til å rette en takk til Storbritannia for samarbeidet, skryter Gram.

Regjeringen har videre besluttet å donere 5000 granater til Ukraina. Disse kommer i tillegg til de 5000 granatene som allerede er gitt.

– Det er essensielt å sørge for at Ukraina har ammunisjon til de våpensystemer som allerede er levert, sier Gram.

Viktig bidrag

Oberstløytnant Palle Ydstebø ved Krigsskolen sier til Nettavisen at våpnene som nå doneres av Norge og Storbritannia gir Ukraina flere muligheter på slagmarken.

– Det gir Ukraina større mulighet til å angripe kritiske russiske mål på russiskokkupert område, sier Ydstebø til Nettavisen.

Les også: Skal ha mottatt 16.000 «søknader» – nå dukker syriske soldater opp i Ukraina

Storbritannia og USA har allerede donert slike systemer til Ukraina, og den siste uka har man sett flere eksempler på det som skal være angrep på russiske mål, blant annet et ammunisjonslager i Luhansk.

– Russerne har systemer med tilsvarende rekkevidde, men mangler presisjonen. Man kan si at russerne skyter med automathagle, de legger hele områder i grus, istedenfor å skyte på rene mål. Ukraina følger mer den vestlige doktrinen som er å angripe kritiske punktmål som kommandoplasser som ødelegger russernes mulighet til å utføre koordinerte operasjoner, sier Ydstebø til Nettavisen.

Det nye langtrekkende artilleriet som sendes nå gir også Ukraina muligheten til å ødelegger kritisk infrastruktur i de russisk-okkuperte områdene.

– Det hindrer russerne å få forsyninger fram til fronten. Det er svært viktig for ukrainerne å få slike donasjoner fra Vesten slik at de kan kontre det russiske volumet med kvalitet. Nå kan Ukraina begynne å plukke ut det russiske systemet som gjør at russerne så langt har hatt artillerioverlegenhet, sier Ydstebø.

– Helt avgjørende

– Det er helt avgjørende at de får artilleri og ammunisjon fra Vesten. Det de får nå er noe av det mest avanserte og langtrekkende artilleriet man får tak i, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen til Nettavisen.

Han sier dette er samme type våpensystem som HIMARS, som amerikanerne allerede har donert.

– Det britene sender nå er en litt tyngre versjon som er festet på et pansret kjøretøy, med flere utskytningsrør. Det at de får så lang rekkevidde er veldig viktig, for da kan de kontrabeskyte russisk artilleri, sier Karlsen til Nettavisen.

Les også: Her kan ukrainerne ha lokket russerne i en felle: – Det påvirker den russiske moralen

Når man bli beskutt av artilleri kan man bruke droner for å finne ut hvor det skytes fra, for deretter å kunne besvare ilden, eller man kan bruke såkalte artilleriradarer, som klarer å fastslå hvor det skytes fra i løpet av kort tid. Dermed kan man svare på artilleriilden før fienden har fått flyttet på seg.

– Hvis man har artilleri med lengre rekkevidde trenger man ikke like mange artillerisystemer for å dekke et stort område. Det haster veldig for ukrainerne å få dette til frontlinjen, så det er derfor britene har tatt initiativ til å samarbeide om å donere utstyr, sier Karlsen til Nettavisen.

Ukraina har også fått 5000 artillerigranater fra Norge, men det er ikke så mye som det kanskje høres ut som.

– Ifølge Ukraina er det omtrent så mange som de skyter opp i løpet av ett døgn, men akkurat hva slags granater Norge har sendt er hemmelig, og noe russerne ikke trenger å få vite før de blir beskutt med det, sier Karlsen.

Les også: – Kan være dette som trengs for å dytte russerne tilbake