RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sender sms under mopedkjøring

Foto: Lars Ravn (Telemarksavisa.)
Sist oppdatert:
I mai mottok Trygg trafikk rekordmange bekymringsmeldinger om mobilbrukende mopedister. - De sender tekstmeldinger mens de kjører, sier Brita Straume.

- I mai har jeg fått urovekkende mange bekymringsmeldinger om ungdom som bruker mobiltelefon mens de kjører moped. De sender blant annet tekstmeldinger mens de kjører, sier Brita Straume, distriktsleder i Trygg trafikk i Telemark, til Telemarksavisa.

De siste par årene har hun jevnlig mottatt slike meldinger, men det toppet seg i mai. Mange voksne trafikanter ønsker at Trygg trafikk skal ta tak i problemet med de unge trafikantene.

- Folk ringer og sier: «Den ene dagen møter jeg barna på moped med mobiltelefon. Den andre dagen møter jeg foreldrene i bilen mens de snakker i mobilen», forteller Straume og fortsetter:

- Da tenker jeg: Det blir litt for enkelt å klage på ungdommen. Voksne er forbilder, og altfor mange bruker mobiltelefon mens de kjører.

Hun synes det er paradoks at mange foreldre som ellers er livredde og overbeskyttende for barna, ikke tenker over egen mobilbruk og den effekten det kan ha.

- Det virker som ingen skal blande seg inn når det gjelder folks bilbruk. «Jeg er myndig. Dette bestemmer jeg selv», er den rådende holdningen, sier Straume.

Vil ha ny forskrift
I 2000 kom det en paragraf 23b i vegtrafikkloven; om forbud mot bruk av elektronisk utstyr som kan forstyrre føreren. Det medførte blant annet at mobiltelefon må være fastmontert i bilen.

Trygg trafikk og Utrykningspolitiet (UP) ønsker økt bevisstgjøring gjennom en egen forskrift som går spesifikt på det med å tekste og sende sms og e-post i bil.

- Det er litt uklart i dagens regelverk. Det står ikke klart at det er ulovlig å skrive tekstmeldinger mens du kjører. Det er jo enda farligere enn å snakke i mobilen. Og det er ikke bare snakk om sms-er, folk har jo gjerne e-post og facebook på mobilen i tilegg. I verste fall kan det bli veldig mye skriving, sier Straume.

Men Vegdirektoratet mener en slik spesifisering er unødvendig. De mener det er ivaretatt i vegtrafikklovens paragraf 3; om å opptre hensynsfullt og aktpågivende uten unødig hinder av annen trafikk.

Flest unge i ulykker
Én hånd på styret og én mobiltelefon i den andre hånden - på to hjul: Å skrive tekstmeldinger er langt farligere for mopedister enn bilister, sier Dag Rune Omland, konstituert leder i ordensseksjonen i Telemark politidistrikt.

- Det er fort gjort å miste kontrollen. Dette er absolutt en risikosport, sier politimannen.

Tallene er litt usikre, men Omland regner med at rundt 20 personer blir alvorlig skadet eller dør i trafikken hvert år på grunn av mobilbruk.

- Men statistikken viser tydelig at det er en overhyppighet av unge i alvorlige trafikkulykker.

Moped som leketøy
Trygg trafikk-leder Straume stiller spørsmålstegn ved dagens mopedopplæring.

- Det virker som mange unge ikke er klar over hva som venter dem ute i trafikken. Mopeden blir nesten brukt som et leketøy.

Hun ønsker seg en opplæring som er mer likeverdig med førerkortopplæringen til bil.

- Mobilbruk er én ting, men mange kliner seg opp i bagasjerommet på biler og styrter inn i rundkjøringer uten å gi tegn. De må lære å forholde seg til andre kjørende som har grundigere erfaring i trafikken. Når det er sagt: Det er generelt mye egoistisk kjøring. Det fører til lite smidighet og skaper køer

Les flere saker hos Telemarksavisa

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere