- Vernepliktige fra Donbas-regionen har blitt sendt til frontlinjen uten trening, lite mat og vann og med gamle våpen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Alltid oppdatert: Les alt om invasjonen av Ukraina her

De har snakket med seks anonyme kilder som alle forteller om svært tøffe forhold for vernepliktige fra Donbas. De seks ba om anonymisering, i frykt for represalier. Donetsk og Luhansk-oblastene, som utgjør den ukrainske delen av Donbas, har vært under kontroll av pro-russiske opprørere, finansiert av Russland, siden 2014.

En av de vernepliktige forteller Reuters at han ble bedt om å forberede seg på nærkamper med ukrainske styrker sørvest i Donbas.

- Men jeg vet ikke en gang hvordan jeg skal avfyre et automatvåpen, forteller mannen som til vanlig er student.

Studenten og troppen hans slo tilbake angrepet fra de ukrainske styrkene, men han har senere blitt såret i andre kamphandlinger. Reuters vet ikke når kampene skal ha foregått.

Reuters har også snakket med tre kvinner som har ektemenn i frontlinjen, disse tre har regelmessig kontakt med mennene sine via mobiltelefon. Reuters har verifisert identiteten til studenten og de andre kildene de har pratet med.

- Donbas' væpnede styrker kjemper side om side med russiske soldater, men er ikke en del av de offisielle russiske styrkene, skriver Reuters.

I Russland er det nemlig ulovlig å sende vernepliktige til fronten. Disse reglene gjelder ikke for vernepliktige fra Donbas.

Gamle våpen

Reuters skriver at flere av soldatene som har blitt kalt ut til tjeneste for Donbas' væpnede styrker har blitt utstyrt med rifler av typen Mosin Nagant, også kjent som M91/30. Dette våpenet ble utviklet på slutten av 1800-tallet og var i produksjon helt fram til 1960-tallet. Under andre verdenskrig ble det produsert utallige rifler av denne typen og de dukker stadig opp i krigsområder i hele verden den dag i dag.

Studenten som Reuters har pratet med sier han måtte drikke vann fra en sølepytt, fordi Donbas-styrkene sliter med forsyningslinjene. Også to andre kilder bekrefter overfor Reuters at soldater som kjemper for Donbas har måttet drikke urent vann.

- Vi måtte drikke vann med døde frosker oppi, sier studenten til Reuters.

Ifølge Reuters har enkelte vernepliktige fra Donbas fått i oppdrag å tiltrekke seg fiendtlig ild, slik at andre avdelinger kunne identifisere og bombe ukrainske stillinger.

På spørsmål fra Reuters om den lave moralen og dårlige behandlingen av styrkene fra Donbas sier Kreml-talsmann Dmitry Peskov at det er et spørsmål for Folkerepublikken i Donetsk. De har ikke besvart Reuters henvendelser.

Overga seg

Reuters har også snakket med en kvinne fra Donbas ved navn Veronika. Hun forteller at mannen hennes ble sendt til frontlinjen ved Mariupol. Der skal mannen sammen med rundt 135 andre vernepliktige fra Donbas ha lagt ned våpnene og nektet å kjempe.

Ifølge Reuters ble mennene holdt i en kjeller som straff. Reuters skriver ikke hvor lenge de ble holdt i kjelleren, men soldatene skal etter en stund ha blitt flyttet til forlatte hus.

- Han har aldri tjenestegjort og vet ikke en gang hvordan han skal holde et våpen, sier en kvinne som kaller seg Olga, som kommer fra byen Makeevka, til Reuters. Kjæresten hennes ble sendt for å krige mot Ukraina.