*Nettavisen* Nyheter.

Sender ut 125 mill. brev på papir

RETT I KASSA: Fortsatt dumper millioner av brev hvert år ned i den tradisjonelle postkassa til nordmenn.

RETT I KASSA: Fortsatt dumper millioner av brev hvert år ned i den tradisjonelle postkassa til nordmenn. Foto: (SCANPIX)

Staten pøser fortsatt ut «sneglepost» til deg og meg.

14.03.14 10:01

Til tross for en omfattende digitalisering på de fleste områder, sendes det årlig ut over hundre millioner brev til nordmenn - på papir.

- Vi anslår at mer enn 125 millioner brev sendes fra offentlige virksomheter hvert år til innbyggere og næringsliv, sier statssekretær Paul Chaffey i kommunal- og moderniseringsdepartementet til Nettavisen.

Gunnar Stavrum: Sparer en milliard - sparer miljøet

- Skal kommunisere digitalt
Chaffey sier imidlertid at det nå er et mål at det offentlige som hovedregel skal kommunisere digitalt.

- Endringer i forvaltningsloven og eForvaltningsforskriften trådte i kraft for en drøy måned siden. Endringene gjør at digital kommunikasjon nå er hovedregelen når stat og kommune skal kommunisere med innbyggere og næringsliv, sier han, og påpeker samtidig:

- Digital kommunikasjon må være sikker og enkel.

Han opplyser at de som «ikke er fortrolige med å bruke internett», fortsatt kan reservere seg og motta post på papir.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Digital kommunikasjon er nå hovedregelen når stat og kommune skal kommunisere med innbyggere og næringsliv, sier statssekretær Paul Chaffey. Foto: Foto: Torbjørn Tandberg/KRD

- Digital postkasse i år
I forrige uke inngikk Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) en avtale med e-Boks og Digipost om levering av digitale postkasser.

- Avtalen innebærer at innbyggerne i løpet av året kan velge digitale postkasser fra e-Boks eller Digipost (Posten Norge) hvis de ønsker å motta post digitalt fra offentlige virksomheter, sier statssekretæren for Høyre.

Han sier at overgangen til digital kommunikasjon vil gå gradvis, og at de vil starte med de som allerede er digitalt aktive.

- De som mottar digitale brev fra det offentlige blir varslet om dette via e-post eller sms. De kan så logge seg inn med bankID, MinID, Commfides eller Buypass og få tilgang til posten på en trygg måte, sier han.

- Vi regner med stadig flere
Chaffey tror det bare er et tidsspørsmål før stadig flere offentlige virksomheter vil kommunisere digitalt med sine brukere.

- Når regelverket nå er endret, sikker pålogging er på plass og innbyggerne kan motta post i en digital postkasse regner vi med at stadig flere offentlige virksomheter vil kommunisere digitalt med sitt publikum, sier den tidligere SV-politikeren.

Stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) mener det er på høy tid at papirbruken reduseres, og lover at Høyre skal levere på dette feltet.

- Høyre bruker tiden i regjering og Storting på å levere på våre valgløfter. Et av våre store prosjekter handler om å forenkle og modernisere Norge, sier Kapur til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Arven etter den rødgrønne regjeringen er større papirmøller, mener stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H). Foto: (Foto: Jørgen Berge, Nettavisen)


- Arven etter de rødgrønne

Høyre-politikeren mener den rødgrønne regjeringen har mye av skylda for «papirmølla».

- Arven etter den rødgrønne regjeringen er større papirmøller, mer statlig overstyring, stadig nye fartsdumper for lokalt selvstyre og en lang liste med tidstyver som forhindrer byråkratiet i å være effektivt, sier han.

Han mener det er viktig at også regjeringen og departementene tar sin egen medisin.

- Vi bør se på om noen oppgaver kan kjøpes av private leverandører eller løses gjennom fellesfunksjoner. Tiden er også moden for å se på om det er oppgaver som rett og slett kan falle bort på ved å digitalisere interaksjonen mellom staten og innbyggerne, sier Kapur.

Synes du det er greit at offentlige virksomheter sender ut 125 millioner brev på papir? Si din mening i kommentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.