RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Senk formueskatten før nyttår

Sist oppdatert:
Det nye formuesskatteregimet som trådte i kraft i år kan gi hyggelige skattebesparelser for de som flytter pengene fra banken til eksempelvis pengemarkedsfond før nyttår, mener Verdipapirfondssjef Lasse Ruud
Det har vært lite fokus på endringen Bondevik-regjeringen har gjort i formuesbeskatningen på verdipapirer, men for de som skynder seg kan det bli en besparelse på 35 prosent dersom man er eksponert for formuesskatt.

- De som i dag betaler full formuesskatt på 1,1, prosent vil kunne redusere denne med 0,4 prosentpoeng – eller 35 prosent – ved å flytte penger fra bank til verdipapirfond innen årsskiftet. Vi forventer derfor høy tegning gjennom årets to gjenværende uker, sier adm. direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes Forening til iMarkedet.no.

Frem til i år har det kun vært formuesskatterabatt på unoterte aksjer med 30 prosent, mens alle noterte aksjer og verdipapirer har blitt ført til full markedsverdi på lik linje med bankinnskudd når skatteregningen har blitt gjort opp ved nyttår.

Under nye regimet så vil både unoterte og noterte aksjer, samt andeler i alle typer verdipapirfond bli ført opp til 65 prosent av markedsverdi i selvangivelsen.

Ruud påpeker at det ikke er snakk om bare aksjefond, men også pengemarkedsfond. Det er nettopp pengemarkedsfond han forventer at folk i formuesposisjon nå vil flytte bankinnskuddene inn i før nyttår.

- Vi tror det blir mest pengemarkedsfond, for disse har en avkastning på linje med de beste banksparingstilbudene, samt at de omtrent samme risikoprofil. Det er heller ikke tegnings eller innløsningsgebyrer på pengemarkedsfond. Disse vil for de med de dårligste rentetilbudene i banken kunne gi en ekstraavkastning, sier Ruud.

Ny ordning under angrep

Det nye skatteregimet er allerede under angrep fra den Rødgrønne-regjering som i budsjettet for neste år har foreslått å redusere verdirabatten fra 35 til 20 prosent. Det vil likevel gi en pen skattebesparelse for de med store ligningsformuer.

For skatteoppgjøret for 2005 vil den nye ordningen bety at dersom man flytter 1 million kroner i skattbare bankinnskudd over til pengemarkedsfond, vil formuesskatten reduseres fra 11.000 kroner til 7.150 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere