Både BBC, NBC News, The Guardian, Huffington Post, Mirror, Deutsche Welle, Euronews og minst 30 andre utenlandske nettaviser (vi orket ikke telle flere i Google Nyheter-søket vårt) har omtalt Freyas herjinger i Oslofjorden den siste tiden.

Til og med den anerkjente faktasjekk-siden Snopes har valgt å undersøke påstanden: «Senker hvalrossen Freya båter i Norge?»

De har kommet frem til konklusjonen: Sant.

– Det fortryllende, men uvitende, ødeleggende sjøpattedyret på 600 kilo, oppkalt etter en norrøn gudinne, har bosatt seg i Oslofjorden, skriver The Guardian, som har gått for tittelen «Hvalrossen Freya senker båter og kaprer hjerter i Norge».

– Freya ble først kjent i Norge ved å klatre på lystbåter i Kragero (The Guardians skrivemåte, ikke Nettavisens, red.anm.), en idyllisk sørlandsby, og har gjort det samme i hovedstadens farvann siden 17. juli, skriver avisen videre.

Saken er mediegigantens fjerde mest leste internasjonale sak tirsdag:

Kritiske overskrifter

Folk som kun leser overskrifter hos Euronews har neppe et godt inntrykk av Freya, da nettstedet har valgt å gå for tittelen «Hvalrossen Freya: Båtsenkende gigant gjør ugagn i Oslo».

Også Huffington Post har valgt en noe negativ vinkling på sin sak: «En hvalross ved navn Freya senker båter og skaper kaos i Norge». De legger dog til:

– Freya plukker også opp fans langveisfra, med mange mennesker som feirer og heier på henne i sosiale medier, skriver nettstedet, og legger ved en håndfull eksempler.

Britiske Mirror har klart å skrive «Kragerø» riktig, og omtaler Freya som «karismatisk».

BBC og «nederlandske Freya»

– Det er midt på sommeren i Norge og en perfekt tid for lange svømmeturer og fiskeeventyr. Men for mange Oslo-folk blir sommerplanene avbrutt av nærværet av hvalrossen Freya, skriver indiske The Indian Express.

– Hun er døpt Freya etter den norrøne kjærlighetsgudinnen og har mer eller mindre blitt en kjendis i landet, skriver BBC.

«Hvalrossen Freya fører til forsidenyheter, men også til materielle skader i Norge», skriver den belgiske nettavisen HLN.

Freya har tidligere oppholdt seg i både England, Danmark, Sverige og Nederland. Sistnevnte legger nå krav på Freya som sin egen:

«VIDEO: Den 'nederlandske' hvalrossen Freya snur norsk havn på hodet», skriver det nederlandske aktualitetsprogrammet Hart Van Nederland på sine sider.

Fredag forrige uke ble det meldt at hvalrossen hadde forsvunnet fra Oslo etter å ha tilbragt mesteparten av forrige uke ved å slappe av i småbåter i båthavnen Frognerkilen, som ligger langs E18.

Så dro hun videre sørvest over mot Bærum, hvor hun har vært siden fredag.

Men tirsdag ettermiddag har Freya blitt observert tilbake i Frognerkilen etter langhelgen i Bærum, opplyser Fiskeridirektoratet , som ber folk om å ta hensyn og holde avstand.