RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sensitive dokumenter funnet på fyllinga

Foto: JARL MORTEN ANDERSEN (Sarpsborg Arbeiderblad)
Sist oppdatert:
En sarping fant saksdokumenter fra barnevernet på fyllinga. Intime detaljer om privatpersoner lå henslengt i mapper.

- Jeg tok vare på to av mappene. Her er det en masse sensitive og konfidensielle opplysninger om enkeltpersoner, sier sarpingen som fant papirene til Sarpsborg Arbeiderblad.

Det dreier seg om flere forskjellige saker fra barnevernet i Moss.

Ferske barnevernsaker
Og sakene er ikke spesielt gamle heller. Det dreier som ting som har pågått i perioden fra 2005 til 2009. Barn og voksne i problemer. Barnevernet i Moss har samlet dokumentasjon, som altså har kommet på avveie.

- Det handler om rus og vold og foreldre som sliter med å ta seg av sine barn, sier sarpingen mens han viser frem det ene konfidensielle dokumentet etter det andre.

Til og med barnas egne notater er brukt som beviser i saksfremlegget.

Det er fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker som har laget saksfremlegget, tilrettelagt av en advokat som er ansatt i Moss kommune.

- Jeg synes det er rart at papirene har havnet i Sarpsborg, men det kan jo være mossinger som har flyttet hit, sier han.

Lette etter sykkeldeler
Det var tidlig lørdag ettermiddag at han tok seg gjennom et hull i gjerdet på miljøanlegget. Han ville lete etter sykkeldeler for å sette i stand sykkelen til sin sønn.

- Jeg vet at det er ulovlig å ta seg inn her, men vi har gått og plukket deler her i alle år, sier han.

Sarpingen forteller at det er relativt mange som tar seg inn på området på kveldstid og i helgene. Denne virksomheten skal være enda mer utbredt på Øra-fyllinga i Fredrikstad.

Han opplevde funnet som skremmende. To mapper tok han med seg, fordi han trodde han kjente kvinnen som var omtalt som moren i saken. I ettertid viste det seg å være en annen.

Finneren av barnevernsdokumentene tror det var 40-50 saksmapper i esken som lå der. Han minner også om at folk må tenke på hva de kaster, fordi det er en del trafikk av folk som leter etter noe av verdi på fyllinga.

- Har ikke kastet noe
Advokat Heidi Andresen er ansatt i Moss kommune for å lage saksfremlegg i barnevernsaker. hun bedyrer at dokumentene ikke kommer fra henne.

- Uff, dette var ille. Jeg har kontroll på mine eksemplarer av dokumentene, sier hun til SA etter å ha blitt informert om sakene somer funnet på fyllinga.

Skriver saksfremlegg
Hun forklarer at hun bare skriver saksfremlegg og at det er barnevernet som har sakene.

- Alt her er i mine hender. Jeghar ikke kastet noe. Da må detvære en av partene, sier hun.

I tillegg til hennes eksemplarer av sakene med alle bilag og vedlegg, har barnevernet og partene (barnets foreldre) krav på sitt eksemplar. Andresen mener dette er

veldig alvorlig og tragisk at det i det hele tatt kan skje.

Skal ikke kunne skje

Hun gjentar at sakene er nedlåst i arkivene i Moss kommune og at det egentlig ikke skal være mulig at papirer av denne typen havner på fyllinga.

- Nei, jeg kan ikke si noe mer. Jeg må ta saken med kommunesjefen umiddelbart, sier hun og gjentar at dette bare er veldig trist.

Hun stiller mange spørsmål og mener at det hele er merkverdig. Andresen håper også at folk som finner slike mapper vil levere dem tilbake til barnevernet. Saken må undersøkes grundig, mener advokaten i Moss kommune.

Kilden kan være flere
Barnevernleder Ingrid Blindheim i Moss akter å gå grundig gjennom rutiner og mulige kilder til doku-menter på avveie.

– Kilden kan være flere. Det behøver ikke være oss, sier hun til SA uten at hun benekter skyld på noen som helst måte.

Hvorfor i Sarpsborg?

Det ble lynrask møteaktivitet i Moss etter at SA informerte ad-vokat Heidi Andresen om saken.

Da vi fikk en prat med barne-vernleder Ingrid Blindheim, var hun allerede godt informert og i modus for å finne lekkasjen.

- Nå må vi raskt nøste i rutinene og se om vi finner noe som har sviktet hos oss, sier hun.

Hun spør seg samtidig om hvordan papirene har havnet på fyllinga i Sarpsborg og ikke Moss. Så langt har hun ingen forklaringer, bare masse spørsmål.

- Dette er helt uforståelig og veldig beklagelig, sier hun.

Barnevernet flyttet
Barnevernet i Moss flyttet for halvannet år siden og Blindheim tenker også tanken at saksmappe kan ha havnet feil sted i den prosessen. Men hun presiserer at dette bare er løse tanker i en for tvilet situasjon og tragisk sak.

Barnevernlederen lover at avdelingen på 19 ansatte allerede har startet arbeidet med å forsøkå finne ut hva som har skjedd.

- Uansett vil jeg oppfordre dokumentfinneren om å lever saksmappene til oss, avslutter hun.

Les flere saker hos SA.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere