Nesten halvparten av Senterpartiets velgere har forsvunnet siden stortingsvalget, viser Nettavisens februarmåling.

Partiet får en oppslutning på rekordlave 7,9 prosent, og fortsetter dermed nedgangen på målingene den siste tiden. Nå blir de forbigått av både Rødt og SV.

- Senterpartiet vokste ganske mye på en generell misnøye. Forventningene har vært spent ganske høyt, sier professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo til Nettavisen.

Les også: Vedum får ny, nitrist måling i fanget: Velgerne forsvinner i strømkaoset

- Lufta ut av ballongen

På de beste målingene et drøyt år før stortingsvalget, ble Senterpartiet målt til over 20 prosent, og var landets nest største parti. Men siden har det bare gått én vei.

- De klarte å samle velgere fra litt ulike kanter, og det som var felles for dem var at de hadde veldig store forventninger til at det skulle bli endringer med den nye regjeringen, sier Aardal, og samtidig påpeker:

- Vi så jo allerede før valget at lufta var begynt å gå litt ut av ballongen. Klart i en sånn periode der du samler inn stemmer, så er det en misnøye med den sittende regjeringen - og at velgerne tenker at det skal bli tydelige og raske endringer.

Senterpartiet lovet også mye i valgkampen. De skulle å ta hele Norge i bruk, og få en slutt på den borgerlige regjeringens sentraliseringspolitikk. Regjeringens mantra var at det var vanlige folks tur.

- Summen av denne plattformen mener jeg er en helt annen retning for hele landet, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Nettavisen da Hurdalsplattformen ble lagt fram etter valget.

Les også: Har alltid stemt Arbeiderpartiet - går ut mot Støre og strømprisene: - Vi må ta et oppgjør

- Rammer særlig hardt

Ifølge Aardal er det imidlertid ikke uvanlig at en ny regjering opplever en tilbakegang på målingene. Likevel er det én ting som er annerledes denne gangen.

- Vi har sett det før, men nedgangen for begge regjeringspartiene har vært mer markert nå enn det vi har sett ved tidligere skifter, konstaterer han.

Mens Senterpartiet og Arbeiderpartiet har falt i oppslutning, har de også måttet håndtere to store kriser, både koronapandemien og de høye strømprisene.

Les også: MDG raser mot regjeringens nei til utenlandskabler: – Bakstreversk

- Jeg tror strømkrisen har rammet særlig hardt. For der har du et bilde av at politikerne nesten ikke kan gjøre noe. Det kan være en ganske skummel greie, særlig for en ny regjering hvor det er festet veldig mye forhåpninger til at de skal gjøre ting annerledes, sier Aardal, og legger til:

- Ikke minst har partiene selv bygd opp til dette gjennom mange år, ved å kritisere den sittende regjeringen - og har sagt at de vil gjøre dette veldig annerledes.

- Det spesielle denne gangen

Arbeiderpartiet faller også i målingen, til en oppslutning på 21,9 prosent. Det er over fire prosentpoeng lavere enn stortingsvalgresultatet.

Og det er partiene Rødt og SV som stjeler velgere, og får en oppslutning på henholdsvis 8,1 og 10,6 prosent.

- Det spesielle er at regjeringen denne gangen ikke bare må markere seg overfor de borgerlige partiene, men de må forsvare seg for en venstrefløy, både SV og særlig Rødt som ønsker enda mer - partier som du er avhengig av også, sier Aardal.

- Det er jo sjeldent å se slike tall for Rødt?

- Det er kanskje også det som er mest påfallende i tillegg til at regjeringspartiene har gått ned, at det er Rødt som i stor grad har hentet denne gevinsten, sier han.

Les også: Dette skriver avisene om norsk politikk onsdag 16. februar

- Skjer på andres banehalvdel

I tillegg til de store krisene, har det stormet rundt Senterpartiets store valgkampsak, om reversering av tvangssammenslåtte kommuner og fylker.

- Nå ser det ut til at de lander den saken, men vinklingen av saken er i stor grad blitt vel så mye på kostnadene ved å løse opp - som det at man blir kvitt noe som er blitt tvunget på dem, sier Aardal, og vektlegger:

- Det er noe med diskusjonen som regjeringen og særlig Senterpartiet ikke ha klart å vende det slik at det skjer på deres banehalvdel, sier Aardal.

Han sier partiet også har måttet «svelge noen kameler».

- Det gjelder flyplassen på Andenes, som ble en viktig symbolsak i Nord-Norge, og som de ikke klarte å gjøre noe med. Så har du Ullevål sykehus, der Senterpartiet har tapt, som er en sak som har betydning utover seg selv. Det blir bare et eksempel på at man ikke klarer å innfri de løftene man kom med, sier han.

Nettavisens februarmåling:

- Uro i velgerskaren

Aardal sier det også er naturlig at det tar litt tid før en ny regjering blir varm i trøya.

- Det er alltid mye man skal sette seg inn i og lære når man kommer inn i regjeringskontorene etter å ha vært ute i åtte år. Mange av de som er statsråder har jo aldri vært det før, så det tror jeg også har vært en faktor her, han.

Professoren påpeker dessuten at det er en del uro og ustabilitet i velgerskaren.

- Først var jo tilstrømningen til Senterpartiet i hovedsak fra partier som lå nært dem, særlig fra Arbeiderpartiet. Ved valget hentet de velgere fra Høyre og Frp, så her har vi en del velgere som forflytter seg litt midt i mellom, sier Aardal.