Gå til sidens hovedinnhold

- Senterpartiet klamrer seg til makten

Valgforsker Frank Aarebrot tror ikke regjeringssamarbeidet tar skade av bondeopprøret.

Norsk Bondelag og Norges Bonde- og småbrukarlag er for tiden i kamphumør og mandag aksjonerte de mot flere møller i Oslo for å stoppe utkjøringene av mel.

Flere bønder, hvorav mange stemmer Senterpartiet, ble støtt av kommentarer fra sin landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) og partileder Liv Signe Navarsete (Sp) rundt jordbruksforhandlingene.

Melder seg ut

Statens tilbud har en ramme på rundt 900 millioner kroner, mens kravet fra bondelagene var på 2,2 milliarder kroner.

Brekk kalte dette «et historisk godt tilbud», mens Navarsete var skuffet over at bøndene brøt forhandlingene.

Les også: Mer til journalister enn til bønder.

Flere melder seg nå ut av Senterpartiet i protest, deriblant bondelagsleder i Kristiansand, Gunnar Hangeland, melder NRK.

Enkelte har også tatt til ordet for at Senterpartiet må ut av regjering, deriblant ordføreren i Klæbu, Jarle Martin Gundersen og ordfører i Ørland, Hallgeir Grøntvedt.

Klamrer seg fast

Valgforsker Frank Aarebrot fra Universitetet i Bergen tror likevel ikke situasjonen vil føre til en regjeringskrise. Han påpeker at helt siden 70-tallet har Senterpartiet sørget for å enten være i regjeringen eller være et støtteparti til regjeringen.

- Partiet er selvfølgelig ikke så glade for at bøndene aksjonerer. Men Senterpartiet er veldig opptatt av å ha en hånd på rattet hele tiden. Det er veldig usannsynlig at de gir fra seg Landbruksdepartementet, sier Aarebrot til Nettavisen.

- Bøndene taper på aksjonen

Aarebrot tror heller ikke bondelagene er interessert i dette, og forventer at de sponser Senterpartiets valgkamp. Han mistenker at bondelagene ville ha brutt ut av forhandlingene uansett, men at de ofret mye for denne strategien.

- Bøndene hadde nok vunnet mer på å gå til forhandlinger fremfor å aksjonere med én gang. De går nok med tap på denne aksjonen , tror han.

Men Aarebrot mistenker at bondelagene tenker større enn denne regjeringen.

- De prøver å sette jordbruk på dagsordenen til det neste statsbudsjettet. Men det blir en hard kamp om pengene og det skal noe til for å sloss med støtte til sykehus og pasienter, flere veier og tog, flere skoler og mer forsvar, sier Aarebrot.

- Folk misforstår

Ifølge Aarebrot hjelper det heller ikke at folk flest ser ut til å ha misforstått hva landbrukssubsidiene egentlig går til.

- Mange tror at hvis en bode for 500.000 i støtte så får han det som lønn. Men det er jo en sum som går til selve bedriften, til investeringer i nye maskiner og verktøy. Det tror jeg bondelagene er opptatt av å få folk til å forstå, sier Aarebrot.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar