Senterpartiet går på en smell i Nettavisens maimåling fra Sentio. Partiet får en oppslutning på 14,6 prosent, som er en tilbakegang på 2,5 prosentpoeng fra målingen i april.
- Høye tall på målingene har skapt stor fallhøyde for Senterpartiet når vi nærmer oss valgkampen. Det er heller ingenting som tyder på at de har fått drahjelp i forbindelse med jordbruksopprøret, sier Martin Stubban hos Sentio til Nettavisen.
Se resultatene for alle partiene lenger ned.
Nedgangen skyldes i stor grad at Senterpartiet henter færre velgere fra Arbeiderpartiet og Høyre enn tidligere.
- Tilbakegangen virker dramatisk, men en skal huske på at det var dette nivået de lå på i store deler av 2020, legger Stubban til.
Senterpartiet stjal i april cirka 40.000 velgere fra både Ap og Høyre, mens de nå bare tar halvparten så mange. Fra Frp tar de like mange som forrige måned (30.000).
Les også: Dette skriver avisene om norsk politikk onsdag 19. mai
Senterpartiet på målingene:
Vedum: - Ligger godt an
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, er imidlertid ikke enig i at det er et dårlig resultat.
- Selv om det er en lav måling innenfor snittet vårt på målingene denne måneden, er vi det partiet som går mest fram i forhold til stortingsvalget i 2017 og det er høyere enn det som var vårt beste lokalvalg noen gang for to år siden, sier Vedum til Nettavisen.
I stortingsvalget i 2017 fikk Senterpartiet 10,3 prosent av stemmene.
- Men dere går mest tilbake av alle partiene i denne målingen?
- Det varierer veldig fra måling til måling, og vi gikk mest fram i forrige uke, sier han.
- Så nedgangen gjør deg ikke bekymret?
- Vi har aldri ligget så godt an fire måneder før et stortingsvalg. Det tror jeg handler nettopp om at vi har vært så tydelige på at vi ønsker å utvikle hele landet og at mange mener at sentraliseringspolitikken til regjeringen er feil, sier Vedum.
Les også: Vedum angriper Oslo-byrådet etter omstridt kjøtt-kutt: - Helt på ville veier
Høyres dårligste
Samtidig faller regjeringspartiet Høyre nesten like mye som Senterpartiet, med to prosentpoeng, til en oppslutning på 22,1 prosent.
- Som vi har sett tidligere daler oppslutningen om partiet i takt med lavere smittetall. Dette er partiets dårligste måling siden før pandemien i mars 2020, sier Stubban hos Sentio.
Selv om målingen er tatt opp gjennom Høyres landsmøte som var i helgen, har det ikke gitt uttelling på resultatet.
- Man skulle tro at oppmerksomheten i forbindelse med landsmøtet ville gitt økt oppslutning. Men de merker nok regjeringsslitasjen nå Høyre, og det har blitt mindre snakk om nye ideer og nye løsninger, sier han.
Les også: Erna Solberg om IS-kvinnen: – Det var det riktige å gjøre
Høyre-nestleder Tina Bru er heller ikke fornøyd:
- Litt tilbakegang er aldri gøy, men dette viser bare at vi må fortsette på jobben med å få Norge gjennom og ut av pandemien. Høyres landsmøte vedtok nettopp en veldig god oppskrift på det, sier Bru til Nettavisen, og legger til:
- Vi opplever at mange er enige med Høyre i at det viktigste i tiden fremover er å få ned ledigheten, få folk tilbake i arbeid og skape nye arbeidsplasser.
I målingen er 1000 personer spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp fra 11. til 16. mai, og har en feilmargin fra til 1,0 til 3,2 prosent.
Les også: Skjerper tonen mot Arbeiderpartiet: – De forsøker å stemple folk
Ap øker videre
Mens Høyre faller, øker Arbeiderpartiet gapet til sin hovedkonkurrent, og holder plassen som det største partiet. Partiet får en oppslutning på 25,3 prosent, som er fram 0,5 prosentpoeng fra april.
- Ap holder stillingen etter den gode målingen sist, og de er nå klart største parti. Dette er den beste målingen for partiet siden mai i fjor (25,5 prosent). Partiet taper færre velgere til Sp og Rødt, men flere til Høyre sammenlignet med aprilmålingen, sier Stubban.
Ap-leder Jonas Gahr Støre mener tallene viser at folk ønsker en endring.
- Det er hyggelig å se at folk svarer positivt på vårt krav om at det etter åtte år med Høyre-politikk må være vanlige folks tur. Det betyr en hardere kamp for å få folk tilbake i jobb, mer igjen i lommeboka for de med vanlige lønninger og slutt på skattelette til de aller rikeste, sier Støre til Nettavisen.
Gunnar Stavrum: Fjerner vi kontantstøtten, skaper vi flere fattige barn i Norge
Støre er glad for igjen å være landets største parti.
- Når Ap nå ser ut til å befeste stillingen som landets største parti, gir det god inspirasjon til å kjempe videre. Vi kommer til å stå på for trygge jobber, rettferdig klimapolitikk og gode sykehus og skoler om vi får tillit til å lede landet etter valget i høst, sier han.
Les også: Støre plasserte alt i banken: Har gått glipp av titall millioner
Listhaug: - I riktig retning
Mest fram i målingen går derimot Fremskrittspartiet, som har gjort det dårlig på målingene den siste tiden. Partiet går fram med 2,0 prosentpoeng, til 12 prosent.
- Bedre lojalitet og reduserte velgeroverganger til «andre partier» forklarer fremgangen, sier Sentios tallknuser.
Nyvalgt Frp-leder Sylvi Listhaug mener de er på rett spor.
- Det går sakte, men sikkert i riktig retning. Nå skal vi blant annet stå på for at folk i Norge får medisiner og kjempe mot at vi skal hente flere IS-terrorister til Norge, sier Listhaug i en kort kommentar til Nettavisen.
Også i mars fikk Frp en oppslutning på 12 prosent på Nettavisens måling, men gikk kraftig tilbake igjen i april, til 10 prosent.
Les også: Frp går i strupen på Senterpartiet: – Vil øke strømprisene
Her er resultatene for alle partiene:
MDG: - Oppløftende
Et hopp fra april gjør i tillegg Miljøpartiet de Grønne (MDG), som går fram 0,7 prosentpoeng, til et resultat godt over sperregrensen, på 5,1 prosent.
- Dette er veldig oppløftende med så god fremgang på denne målingen. Jeg er glad for at stadig flere ønsker seg en politikk som setter klima, miljø og en trygg fremtid for barna våre aller først, og ikke er villig til å forhandle det bort, sier fungerende leder i MDG, Arild Hermstad, til Nettavisen.
Han sier målet med høstens stortingsvalg, er å få byttet ut regjeringen.
- Vi går til valg på å kaste dagens regjering som har sviktet totalt på miljø, og vil kjempe for at Norge får en ny kurs og en ekte grønn regjering hvor vi kutter utslipp og tar vare på artene og naturen vår. Dagens unge forventer mye mer, og de fortjener at vi politikere gir dem en fremtid de kan glede seg til, sier Hermstad.
Les også: Heftig kjøttkakekrangel: - De eldre blir offer for en ideologisk debatt i rådhuset
Under sperregrensen
Rødt havner også over sperregrensen på fire prosent, med et resultat på 4,6 prosent (fram 0,6 prosentpoeng).
Verre går det derimot for de to regjeringspartiene KrF og Venstre, som begge fortsatt ligger under sperregrensen. KrF går imidlertid fram, med 0,7 prosentpoeng fra april, til et resultat på 3,8 prosent. Det samme gjør Venstre, som får et resultat på 3,4 prosent (fram 0,4 prosentpoeng).
Mens SV ligger på det samme nivået som i april, på 7,3 prsoent.
Størst av småpartiene
Gruppen «andre partier», partiene som ikke er representert på Stortinget, får totalt en oppslutning på 1,7 prosent, som er tilbake 0,4 prosentpoeng fra april.
Det er Demokratene som er størst av småpartiene. Partiet får et resultat på 0,7 prosent. Deretter kommer Sentrum og Partiet De Kristne, begge med 0,3 prosent. Pensjonistpartiet og Liberalistene får 0,2 prosent.
Les også: Partiledere er frustrerte over å ikke bli hørt: - Det blir en innavl i norsk politikk
Flertallet krymper
Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville Ap-leder Jonas Gahr Støre trolig blitt landets neste statsminister. De rødgrønne partiene Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har flertall sammen, med totalt 86 mandater på Stortinget (85 er flertall). Dermed er ikke Støre avhengig av støtte fra verken Rødt eller MDG for å danne regjering, men tallene viser at flertallet har krympet fra april (91 mandater).
Arbeiderpartiet og Senterpartiet ville alene fått 73 mandater, og med partiene MDG og Rødt ville venstresiden fått et flertall med totalt 103 mandater på Stortinget.
De borgerlige partiene som støtter Erna Solberg som statsminister, inkludert Fremskrittspartiet, får totalt 66 mandater. Dette er tre flere enn tilsvarende tall i Nettavisens aprilmåling.
Les også: Støre og Solberg snart like populære som statsministerkandidater
Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:
April: Knalltall for Støre fem måneder før stortingsvalget: - Det er en trend
Mars: Vaksinesmell for statsministeren: Nå faller Erna
Februar: Høyre fosser fram - Frp trues fra flere kanter
Januar: Ett år siden Frps exit - får sjokktall på måling: - Ny bunnotering
Desember: Krisemåling for Frp og Siv Jensen: - Aldri målt partiet så lavt
Frp mister flest
Ser man på bakgrunnstallene til målingen, er det Frp og Venstre som ville mistet flest stortingsrepresentanter sammenlignet med antallet de har i dag. Frp ville gått fra 27 til 21 representanter på Stortinget, og Venstre fra dagens åtte til to. KrF og Høyre ville også mistet fem av sine, og fått henholdsvis 3 og 40 mandater.
Samtidig ville Senterpartiet styrket sin stortingsgruppe mest av partiene, og ville gått fra dagens 19 til 27 mandater (33 i april).
Bakgrunnstallene viser også hva de usikre velgerne i stortingsvalget i 2017 ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Flest svarer at de ville stemt Arbeiderpartiet (15 prosent), Høyre (11 prosent), MDG (8 prosent), Senterpartiet (6 prosent) og Frp (5 prosent).