*Nettavisen* Nyheter.

September var tørr og mild

Foto: Anders Røeggen (Nettavisen)

September ble en tørrere og mildere måned enn vanlig.

01.10.10 18:00

På oktobers første dag har meteorologene gjort opp status for september. Det var en uvanlig tørr og mild måned, men ikke alle opplevde det slik.

Hvordan blir været hos deg? Sjekk ditt vær på Nettavisens værsider her

Mildt?
I Hovden i Setesdalen satte de ny rekord for minimumstemperatur i Aust-Agder i september med minus 8,7 grader 29. september.

Tørt?
Enkelte områder av Hedmark og Sør-Trøndelag fikk opp mot 165 prosent av normal nedbør, og på Takle i Sogn bøttet det ned 30 centimeter med nedbør i løpet av måneden som gikk.

Blant de varmeste siden 1900
Men for landet som helhet var det altså en tørr og mild måned, melder Meteorologisk institutt på sin hjemmeside. Temperaturen for september lå 0,7 grader høyere enn normalen. Det høres kanskje ikke så voldsomt ut, men det plasserer årets september blant de 36 varmeste siden år 1900. Nedbøren var på 80 prosent av normalen, ifølge oversikten Meteorologisk institutt har utarbeidet.

Tropisk i Saltdal
Varmest i september var kysten av Vestfold og Rogaland (månedstemperatur Færder fyr - 13,1 varmegrader). Septembers heteste kom i Saltdal i Nordland med 24,8 grader den 8. september. Høyere temperaturer er aldri målt i september her til lands. Saltdal utmerket seg også med årets første tropenatt i sommer.

Her var det kaldt
Gjennomgående kaldt var det i fjellet i Sør-Norge der Juvasshøe (1894 meter over havet) fikk null i månedstemperatur. Og aller kaldest var det som nevnt på målestasjonen på Hovden 29. september med minus 8,7 grader.

Nesten tørrlagt
Store deler av landet fikk betydelig mindre nedbør enn normalen. I deler av Nordland må en tilbake til 1984 for å finne en tørrere september. Vi kommer tilbake til Saltdal i Nordland, som fikk fattige 10,6 millimeter nedbør i september og var den tørreste stasjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.