RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ser 54 dollar fatet til 2025

Sist oppdatert:
Det amerikanske energidepartementet hever nå det fremtidig oljeprisanslaget kraftig, og dette ventes å føre til økt bruk av alternative energikilder. Deparementet har også kraftig nedjustert OPECs fremtidig produksjons vekst
Det amerikanske energidepartementets analyseavdeling Energy Intelligence Administration (EIA) har kommet med oppdaterte estimater på de lange trendene i oljemarkedet, og de ser nå høy oljepris i overskuelig fremtid. Det er en klar endring fra hva energidepartementet la til grunn i de lange utsiktene i fjor.

I de nye analysene opprettholder EIA sitt vekstestimat for den amerikanske økonomien på 3 prosent årlig over de neste 25 årene.

Den mest signifikante endringen i EIAs antagelser er at de oljeeksporterende landene i OPEC nå forventes å ha en andel av verdensproduksjonen på 44 prosent eller 44 millioner fat pr. dag i 2025. Det er en kraftig nedjustering fra fjorårets anslag på 55 millioner fat pr. dag og en markedsandel på 74 prosent.

Samtidig er non-OPECs produksjon oppjustert fra 65 til 67 millioner fat pr. dag i 2025 fra i fjor til i år.

Samtidig har de oppjustert anslaget for oljeprisen 54 dollar pr. fat frem til 2025, det er en økning på 21 dollar pr. fat i forhold til estimatet i desember i fjor. Anslagene er i 2004-dollar.

Med den høye oljeprisen fremover legger EIA til grunn økt energikonservering og satsning på alternative energikilder. Dette gjør at EIA nå ser en økning i den globale oljeetterspørselen på 1,8 prosent pr. år til totalt 111 millioner fat pr. dag i 2025. I samme rapport i fjor la EIA til grunn en årlig vekst på 2,4 prosent.

For USAs del ser faktisk EIA en lavere økning i behovet for importert energi, andelen var i fjor forventet å havne p på 38 prosent av landets totale energiforbruk i 2025, mens EIA nå ser importen dekke 32 prosent. Oljeimportens ande av forbruket er justert ned fra 68 prosent til 60 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere