Gå til sidens hovedinnhold

Ser du bilene på dette bildet?

På Haukeliseter fjellstue kjemper ansatte for å holde unna de enorme snømengdene. - Det er helt ekstraordinært. Ingen av oss har opplevd noe som dette før.

VINJE: Det sier Rasmus Fjørtoft, ansvarlig for arrangementer og marked på Haukeliseter.

På Haukeliseter fjellstue har de siste føgnene vært helt uvirkelige. De ansatte kjemper dag og natt for å holde unna de enorme snømengdene.

Han, de andre ansatte og over 30 gjester har ligget værfast siden uværet startet lørdag.

SE BILDESERIEN: Kjemper mot store snømasser

Innesnødd

- De fleste av oss synes dette er veldig stas og spennende. Det er en ekstraordinær situasjon når det er ekstremvær som ingen av oss har opplevd før. Det har vært sterk storm og store mengder snø, forteller Fjørtoft på telefon fra sin innesnødde tilværelse.

Vinden gjør at de fra før store snømengdene på fjellet flytter på seg, og mye av det samler seg foran bygninger og på veier. Det gjøre det umulig å komme seg noe sted uten brøytehjelp, og det er en kontinuerlig jobb for å holde dører og innganger åpne.

Joda, de har både snøfres og massevis av spader, men de kommer til kort mot naturkreftene.

- I helga var det ekstra mange gjester, og det er en døgnkontinuerlig jobb å måke foran alle innganger og nødutganger.

Gravde fram biler

- Det fonner seg også veldig i innkjørselen vår. Plutselig var det en tre meter høy fonn midt på veien. Biler snør ned, og vi må måke fram takene slik at ikke Brøyt skal brøyte dem ned, forteller han.

Natt til mandag kom Brøyt til unnsetning for å rydde bort snøen.

- De var veldig snille og fikk ut 30 personer som skulle østover. De to gjestene som skulle vestover, må vente litt. Vi har dessuten fire ansatte som har vært på tur før helga, som ikke kommer seg tilbake igjen, sier han.

Hjemmeskole

Mandag kveld blåser det kuling på Haukeliseter, og snøen laver ned. Så det spørs om ikke det kommer til å ta tid før alle snøen er brøytet bort.

- Det er masse snø som flytter på seg. Vi håper at kanskje veien vil bli åpnet tirsdag ettermiddag. Men brøytemannskapene er forsiktige med å love noe. Jeg og kona har barna våre her, så det ble hjemmeskole i dag og i morgen. De synes det er gøy, sier Fjørtoft.

SE BILDESERIEN: Kjemper mot store snømasser

Reklame

Slik får du godt internett på hytta