RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ser du denne sneglen: Drep den

Denne har aldri før blitt funnet så langt nord. Foto: Marthe Krumsvik
Denne har aldri før blitt funnet så langt nord. Foto: Marthe Krumsvik
Sist oppdatert:
Forskerne har ikke før påvist denne sneglen så langt nordøst

(iFinnmark.no): Marthe Krumsvik fra Vadsø var bare innom jobben for å ta en kopp kaffe da en kollega oppdaget den brune sneglen på bakken i Vadsø sentrum tidlig denne uken. Nå lurer hun på om det kan dreie seg om den forhatte «mordersneglen».

iFinnmark har sendt bildet over til insektforsker og professor ved Universitetet i Tromsø, Arne C. Nilssen. Han mener det er den mye omtalte Brunsneglen, som den også kalles.

– Aldri før så langt nordøst

– Dette er den nordøstligste funnet så langt. Jeg kan med nesten 100 prosent sikkerhet si at det er den, bare ved å se på det bildet. Den har den rette fargen og er ganske lang, sier han til iFinnmark.no.

Han tar likevel et lite forbehold om at det er vanskelig å artsbestemme snegler bare ved å se på et bilde, fordi denne arten har slektninger som ligner.

– Jeg skulle gjerne ha sett på undersiden av sneglen. Der skal den være lys i fargen. Om folk finner en slik snegl kan de gjerne sende den inn til oss, sier han.

– Et problem

Brunsneglen er mye omtalt i media – spesielt sørpå hvor den er en stor pest og en plage. Den spiser opp planter og har en stor forplantningsevne. I tillegg har den få fiender.

– I Sør-Norge er den et skikkelig stort problem. De kaller den for mordersnegl. Den er innført i Norge de siste 10–15 årene og sprer seg ved frakt av planter.

– Har den noen naturlige fiender her oppe?

– Det eneste må være en annen stor snegle. Boasneglen. Den er enda større enn Brunsneglen og spiser den. Den blir 15 centimeter lang og er mer gråaktig i fargen, og finnes i Tromsø-området. Jeg tror ikke denne er funnet i Finnmark, men også disse kan fraktes med planter.

– Gjør dette

I fjor ble Brunsneglen påvist i Øksfjord og Senja. I år er den altså etter all sannsynlighet også funnet i Vadsø.

Insekteksperten er klar i sin oppfordring om hva folk bør gjøre dersom de kommer over en slik snegle:

– Drep den!

– For det er ikke ønskelig å ha disse i hagene sine. Folk bør være observante. Er det funnet én snegl kan det også være flere. Folk som bor i Vadsø og andre plasser i Finnmark bør være obs på dette, og gjerne rapportere inn. Det er også fint om de kan ta vare på en snegl og sende den inn til oss, sier han.

Les flere saker fra iFinnmark her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere