- Det har vært en økning i antall svindelforsøk de siste ukene, sier Lars Vinden, ansvarlig for forbrukertrygghet hos Finn.no, til Nettavisen.

Hver eneste dag legges det nå ut opp mot 30 svindelannonser på bilmarkedet til Finn.no.

- Det er et stort problem hvis folk blir lurt, og det er det flere som er blitt. Lave priser gjør at folk går på svindelen, sier Vinden.

- Svindlet for 117.000
Men svindelen er ikke ny. Bare siden nyttår har flere nordmenn blitt svindlet for tusenvis av kroner.

- Dette er en svindel som har foregått i et års tid, og vi har fått melding om at rundt fem personer har overført penger til utlandet siden nyttår, noe vi absolutt ikke anbefaler, sier Vinden.

En person skal ifølge ham ha overført om lag 117.000 kroner til svindlere - og det uten å ha sett noen bil. En skal også ha overført penger i to omganger, også til svindlere som opererer fra utlandet.

- Vi har fjernet et hundretall annonser siden nyttår, så svindlerne er ganske aktive. Men det går i rykk og napp, en dag legger de ut to annonser, mens de en annen dag kan de legge ut 30, sier Vinden.

Stort sett legger svindlerne ut annonsene ved å bruke norske IP-adresser, som de på en eller annen måte har fått tilgang til, men de endrer stadig noe på metodene de bruker for å legge ut annonsene.

De forsøker også å opprette fakturaer på nordmenn.

Lokkende lave priser
Og det er lett og bli lurt av annonsene, for de er utformet på samme måte som andre bilannonser.

Men det er en ting som skiller seg ut, nemlig at prisen er lokkende lav.

De siste to ukene har Nettavisen svart på to slike bilannonser på Finn.no.

Det var flotte bilder av bilene og det sto at de befant seg i Oslo og Drammen, men det som fikk oss til å reagere, og selvsagt pirre nysgjerrigheten, var den lave prisen sett i forhold til hvor gammel bilen var og hvor langt den hadde kjørt. Bilskiltene var også sladdet.

Se bare her, dette var «knalltilbudene» vi ble servert:

Bil 1: Volkswagen Golf 1,6 2004, 91.574 km – 72.000,-.

Bil 2: Volkswagen Golf 1,6 2005, 50.000 km – 97.000,-

- Sommerhus i Norge
Etter å ha svart på annonsene, gikk det ikke lang tid før vi mottok en lang e-post som var skrevet på engelsk. E-postene var velformulerte, og innholdet var omtrent det samme. Nesten det eneste som var forskjellig var navnet på selger, hvor han bodde og e-postadressen.

«Hello, I am sorry that I am not writing You in Norwegian languages because I do not speak it very will an it is better to write in English», starter begge e-postene.

Det er den samme historien som går igjen: Bilen skal han ha kjøpt da han kjøpte et sommerhus i Norge, men på grunn av økonomiske problemer så måtte han selge feriehuset. Siden han ikke hadde tid til å selge bilen da han solgte huset, tok han den med seg til England for å prøve å selge den der.

Men fordi de har rattet på motsatt side der, får han ikke solgt. Derfor skriver han, som påpeker at han er advokat, at han vil selge til en nordmann siden bilen fortsatt er registrert i Norge.

Og for å få bilen til Norge, må man selvsagt betale penger til et transportselskap.

Les e-postene fra svindlerne til venstre i saken.

- Masseproduksjon
Finn.no kjenner godt igjen e-postene Nettavisen har fått tilsendt.

- Det er veldig typisk at de har flyttet til England, og da har de den storyen at det da er vanskelig å ha rattet på venstre side. Og så har de kontakter i et transportfirma. Det er masseproduksjon de holder på med, og historiene deres blir stadig bedre og mer og mer avanserte, sier Vinden i Finn.no.

Svindlerne opererer organisert, og Finn tror det er 2-3 grupperinger som legger ut annonsene.

- Dette er personer som sannsynligvis sitter i London og opererer på tvers i hele Europa. De er proffe ved at de lager nettsider på falske transportfirmaer, men transportfirmaet finnes ikke, det er bare en nettside, sier Vinden.

Finn.no har egne personer som bare sitter og luker ut svindelannonser, og har de siste ukene økt antallet personer som jobber med dette. Fakturaavdelingen følger også ekstra nøye med.

- Vi gjør vårt beste for å stoppe annonsene og fjerne dem så fort vi blir oppmerksomme på det. Men de legger ut på ukurante tider så det kan ta litt tid før vi oppdager dem, sier han.

Den ene annonsen Nettavisen kikket på, ble slettet etter tre timer, mens den andre, som ble lagt ut ved midnatt, ble slettet på morgenen, etter litt over åtte timer.

- Det er ikke alltid så lett ut fra annonsen å se at det er en svindelannonse, så ofte er vi avhengige av tips fra bruker om at han har fått en svindelmail. Men stort sett så fjerner vi annonsene etter kort tid, sier Vinden.

Ved siden av prisfeltet har de Finn.no en egen rapporteringsfunksjon, der folk kan varsle dersom de reagerer på prisen på en annonse. Vinden oppgir også at Finn.no jobber med bedre tekniske løsninger som skal forhindre at svindelannonser kommer på nett.

- For godt til å være sant
Han råder folk som skal kjøpe bil om å være på vakt.

- Jeg tror folk kunne vært tjent med å utvise større aktsomhet når de handler på nettet, og er det for godt til å være sant, så er det ofte det, sier Vinden, og fortsetter:

- De bilene som er annonsert er som regel til en veldig lav pris, så det bør ringe noen varsellamper for folk der ute. Når det er snakk om folk i utlandet bør man være veldig forsiktig. Man bør jo ikke kjøpe en bil før man har undersøkt den på forhånd. Og hvis noen sier de har flyttet til England og skal selge bilen sin ved hjelp av et transportfirma, så er det svindel. Så enkelt er det, sier han.

Han advarer på det sterkeste mot å overføre penger til noen i utlandet, uten å ha fått bilen først.

- Det er jo litt merkelig å overføre penger til en person i utlandet uten at du kjenner personen, sier Vinden.

- Blir ikke etterforsket
- Men hvorfor klarer man ikke å stoppe svindlerne?

- Politiet har så vidt meg bekjent ikke etterforsket sakene ordentlig. Økokrim sier det er organisert kriminalitet, og at sakene er vanskelig å etterforske fordi de opererer med mange falske identiteter, sier Vinden.

- Vår strategi er å fjerne annonsene så fort som mulig, sier han videre.

Finn.nos trygghetssjef synes det er leit at sakene ikke blir prioritert.

- Vi synes det er veldig synd at politiet ikke velger å prioritere denne typen saker. Ettersom dette er organisert kriminalitet, burde det ha vært en prioritert oppgave for politiet å ta disse bakmennene. Hvis politiet ikke kommer på banen så er det verste de kan oppleve å bli utestengt fra Finn, og jeg tviler på at det svir så veldig, sier han.

Slik betaler du trygt
Finn anbefaler alle å bruke deres betalingsgaranti, særlig dersom store pengebeløp er involvert, som sikrer en sikker overføring av penger mellom kjøper og selger.

- Der setter man inn penger, og summen blir stående til varen er mottatt. Hvis du bruker det blir du aldri lurt, sier Vinden til slutt.