*Nettavisen* Nyheter.

Ser du hemmeligheten i «Det siste måltidet»?

SELVPORTRETT: Kan noen av disse figurene være et skjult selvportrett av Leonardo da Vinci? Ja, mener britisk kunstekspert. Foto: William Thomas Cain (Getty Images)

Kan gi svar på noe mange har lurt på.

24.08.12 11:13

(SIDE2): Gjennom årenes løp har utallige kunstelskere lurt på hvordan Leonardo da Vinci egentlig så ut. Og nå mener den britisk kunsteksperten Ross King at han har svaret.

Gjemt selvportrett
Leonardo da Vincis «Det siste måltidet» kan inneholde to selvportretter av den legendariske kunstneren, ifølge King.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

King sier at nesen, skjegget og hårfrisyren til de to stående apostlende ved venstre side av Jesus, «Doubting Thomas» og «James the Lesser», matcher et portrett av Leonardo som ble skapt flere år etter at han selv skapte dette mesterverket.

Klikk på bildet for å forstørre.

King forteller til avisen Indipendent at selv om historikere lenge har trodd at Leonadro har plassert bilder av seg selv i verkene sine, så er det ingen som har undersøkt «Det siste måltidet» for bevis.

Maleriet har lenge vært en kilde for utaliige spekulasjoner, de fleste av analysene har imidlertid fokusert på skjulte meninger bak bildet.

- Sannsynlig
King peker på at det ikke finnes et eksakt bilde på hvordan Leonardo så ut, men sier at hans greske fysiske trekk var sjeldent for en italiensk mann på den perioden.

Charles Nicholl, som har studert Leonardo da Vinci, sier at det er sannsynlig at Leonardo kan ha malt seg selv som Thomas.

- Jeg tror at den tvildende Thomas er en han selv ville ha identifisert seg med, fordi Leonardo trodde på det å sette spørsmålstegn, heller enn å bare akseptere hva folk forteller en.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.