RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Securitas/Nettavisen)

Ser du hvem av butikktyvene som er amatør?

Sist oppdatert:
- De blir stadig mer profesjonelle.

Nettavisen har de siste dagene skrevet flere saker om julehandel, nordmenns pengeforbruk - og ikke minst butikktyver som stjeler for millioner av kroner i desember.

- Vi bemanner ekstra i julen, og desember er den desidert mest travle måneden for oss. Utviklingen er skremmende. Folk stjeler stadig flere og dyrere ting, sa sikkerhetsleder Jaran Engh i Securitas til Nettavisen tidligere denne uken.

Les saken her: Stjal klær for 90.000 kroner på en halvtime

Et estimat fra Infrateks årlige svinn- og butikktyveriundersøkelse viser at jula er høysesong for butikktyverier i Norge. Ifølge undersøkelsen kommer det til å stjeles for om lag 790 millioner.

Organiserte utenlandske bander
Til tross for en estimert tyveritopp i desember er både handelsstanden, sikkerhetsselskapene og politiet enige: Det største problemet er den økende andelen utenlandske bander som raider butikker og kjøpesentre året rundt.

- De er svært profesjonelle på sitt eget fagområde. Mange går systematisk fra senter til senter, sier politioverbetjent Geir Ellefsen ved etterretning og vinningsavsnittet i Oslo til Nettavisen.

Han forteller at tyvene ofte er multikriminelle, men med et eget spesialområde.

- Det kan være alt fra lommetyverier, boliginnbrudd eller avanserte butikktyverier. Varene omsettes ofte på internett, markeder eller i utlandet. Det vil ligge mye tyvegods under norske juletrær, uten at folk vet om det, sier Ellefsen.

Stjeler på bestilling
Sikkerhetsleder Jaran Engh i Securitas har ansvaret for en rekke butikker og kjøpesentre i Oslo sentrum. Engh forteller at han møter på nye bander nærmest daglig. Tyvene, som består av menn og kvinner i alle aldre, blir stadig mer utspekulerte og profesjonelle, noe som gjør at de er vanskeligere å avsløre.

Luksuskjøpesenteret Eger er et yndet mål blant de kriminelle gjengene.

- Vi avslører stadig nye metoder. Den mest vanlige er å bruke folierte bager og handleposer for ikke å utløse alarmen. Vi ser også at en del har med seg alarmavtagere og avbitertenger, sier han, og legger til at de fleste tyvene kommer fra Øst-Europa eller Nord-Afrika.

Bandene består som regel av 2 - 6 personer.

- Enkelte flyr inn fra utlandet med «handlelisten» klar. De stjeler utvilsomt på bestilling, sier Engh.

- Hvordan avslører dere tyvene?

- Amatørene skiller seg lett ut. De kikker seg rundt etter kameraer, svetter og er ofte klønete. De profesjonelle er derimot vanskeligere å avsløre. Som man ser på overvåkingsbildet øverst i denne saken, ser alle personene ut som pent kledte og rolige personer - bortsett fra den stresset mannen som løper og veiver med armene. Han er en gjenganger vi kjapt avslører, sier han.

Mobilkamera som verktøy
Engh forteller at de profesjonelle tyvene tar i bruk stadig nye metoder når de stjeler. Blant annet er mobilkameraer blitt et stadig viktigere redskap.

- Vi ser at enkelte tyver tar bilder av plaggene de planlegger å stjele. De fjerner gjerne alarmene på de aktuelle plaggene, og sender deretter et bilde til en makker som kommer senere og stjeler. Andre ganger har vi opplevd større brekk der tyvene har forsynt av plagg vi har sett at ble fotografert uken før. På grunn av dette er vi svært skeptiske til folk som tar bilder av klær i butikker. Ofte går vi bort til folk og spør hvorfor de tar bilder. Da merker vi raskt om de har en god forklaring eller ikke, sier han.

En annen klassiker er bander som lager egne «klesdepoter» i butikkene.

- Prøverom fylles opp med klær av en tyv, mens en annen distraherer betjeningen. I tillegg står det noen hjelpere på utsiden av butikken og holder vakt. I slike tilfeller ber vi alltid de ansatte ringe oss. Vi har en rykketid på maks 90 sekunder og får avverget mye, sier Engh.

Han er bekymret for utviklingen som han mener har forandret seg dramatisk de siste to årene.

- De profesjonelle tyvene blir stadig flere og mer voldelige. I tillegg virker det som frykten for å bli tatt har sunket. Det er fortsatt flest mannlige tyver, men vi ser at andelen profesjonelle kvinner og par som stjeler stadig øker, sier Engh.

«Ingen stjeler uten heler»
Både politiet og vekterne mener publikum må bli mer beviste på å unngå å kjøpe tyvegods.

- Det er et uttrykk som heter «ingen stjeler uten heler», sier Ellefsen ved etterretning og vinningsavsnittet i Oslo.

Engh i Securitas er enig.

- Ser du et nytt produkt, for eksempel en ubrukt Playstation 4, til halv pris så bør det ringe en bjelle. Ofte ser vi at selgere på Finn.no har samme annonse, der de selger dyrere varer til halve prisen, i flere måneder. Da er åpenbart at de har selger ut et større parti stjålne varer, sier han og legger til:

- Har du foretatt et kjøp som virker for godt til å være sant, så er det ofte det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere