RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ser enda strammere arbeidsmarked

Sist oppdatert:
Norges Bank mener arbeidsmarkedet blir enda strammere , men samtidig holdes inflasjonen i sjakk.
Det er blant hovedkonklusjonene i inflasjonsrapporten som Norges Bank la frem i dag.

Norges Bank ser noe høyere veksttakt i den norsk fastlandsøkonomien i år og neste år, og dette vil igjen føre til at arbeidsmarkedet blir strammere enn hva Norges Bank så for seg for tre måneder siden da forrige inflasjonsrapport ble lagt frem.

Sentralbanken har på dette grunnlag senket forventet arbeidsledighet for inneværende år fra 3,75 prosent til 3,25 prosent, mens ledigheten neste år er ventet å falle til rekordlave 3 prosent. Det siste er en nedjustering på et halvprosentpoeng.

Prisen for det stramme arbeidsmarkedet er at Norges Bank justerer opp lønnsforventningen fra 4 prosent til 4,25 prosent i år og fra 4,75 prosent til 5 prosent i 2007.

Motvekten til dette, og det som gjør at Norges Bank ikke ser ut til å gjøre noe med renteøkningstakten er igjen inflasjonen. Prognosen for konsumprisindeksen for inneværende år holdes uendret på 2,25 prosent, men senkes med et halvtprosent poeng til 1,25 prosent i 2007.

Konsumprisindeksen justert for energi og avgiftsendringer, KPI-JAE, holdes på sin sid uendret på 1 prosent i år, og senkes fra 1,50 prosent i forrige rapport til 1,25 prosent i den nye rapporten.

Sentralbanken opprettholder imidlertid utsiktene til at inflasjonsmålet om 2,5 prosent årlig vil bli nåddd i 2009, som i forrige rapport. Når det gjelder de andre nøkkeltallene så justeres vekstforvetningene ned med henholdsvis 0,25 og 0,5 prosent poeng i 2008 og 2009 til 2 prosent og 1,75 prosent.

I tråd med de to rentehevningen som har funnet sted siden forrige rapport ble lagt frem i slutten av juni, har Norges Bank justert opp forventet renteintervall med et halvtprosentpoeng til mellom 3,25 til 4,25 prosent.

Norges Banks inflasjonsrapport publiseres tre ganger i året, i mars, juni og november. Inflasjonsrapporten gir en vurdering av utsiktene for pengepolitikken. Rapporten inneholder anslag for utviklingen i norsk økonomi, utdypinger av særskilte temaer og et sammendrag fra Norges Banks regionale nettverk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere