RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ser et stramt tankmarked i 2004

Sist oppdatert:
Skipsmeglerhuset Lorentzen & Stemoco tror tankåret 2004 vil fortsette den stramme trenden fra 2003. De ser en vekst i etterspørselen etter supertankere på 4 til 5 prosent
L&S frykter ikke at økte produksjon fra det tidligere Sovjet vil underminere tankmarkedet i år, og viser til utviklingen gjennom fjoråret. Skipsmeglerhuset, sammen med resten av analytikerne, fortventet i fjor at den sterke økning i russiske olje skulle virke dempende på etterspørselen etter tankskip som følge av kortere fraktedistanser til blant annet det enorme amerikanske markedet.

I stedet har den russiske oljen gått til Europa for å dekke opp bortfallet av irakisk olje fra tyrkiske Ceyhan. Samtidig har etterspørselen etter olje i 2003 økt med 1,3 millioner fat pr. dag. I år tror L&S trenden fortsetter med at den russiske oljen i all hovedsak vil fortsette å bli absorbert av Europa, slik at de amerikanske raffineriene må fortsette å kjøpe ekstraolje fra Midtøsten med tilhørende lengre fraktdistanser.

Dette sammen med fortsatt sterk etterspørsel fra Asia etter olje fra Midtøsten og Vest-Afrika, vil føre til en økning i etterspørselen etter supertankere, VLCC'er (Very Large Crude Carriers) på mellom 4 og 5 prosent ifølge skipsmeglerhusets årlige oppsummering. Skipsmeglerhuset baserer seg på en økning i etterspørselen etter olje på 1,2 millioner fat pr. dag i år.

Dette vil være nok til å spise opp meste parten av den store ordreboken på store tankskip og gi et stramt marked også i 2004.

- Med en stram markedsbalansen for de største tankskipene kan vi umiddelbart konkludere med at balansen vil forbli stram også for mellomstore skip og produkttankerne, skriver L&S' analyseteam.

L&S ser ingen store konsekvenser av de nye og strengere reglene for eldre tankskip på kort til mellomlang sikt.

Imidlertid tror L&S at reguleringsdebatten, det sterke spotmarkedet og de økende nybyggsprisene vil endre sentimentet hos befrakterne.

- Vi ser derfor frem til en interessant utvikling i det lange periodemarkedet i 2004, konkluderer L&S.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere