RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ser fallende tankrater neste år

Sist oppdatert:
Skipsmeglerhuset Fearnleys tror dagens volatile og sterke tankmarked kan holde seg utover vinteren, men bildet for neste år er langt gråere
Det går frem av Fearnleys analyseavdeling Fearnresearch kvartalsrapport "Oil and Tanker Market" som ble publisert i dag.

Fearnresearch mener at oppturene i år som har etterfulgt tilsvarende fall i forkant, har vært mer basert på kortsiktig psykologi enn de underliggende fundamentale forhold. Og de fundamentale forholdene i markedet ser ikke spesielt gode ut for neste år ifølge skipsmeglerhuset.

I september var oljeproduksjonen 4,6 prosent høyere enn i samme måned i fjor, mens etterspørselen kun har steget med 0,1 prosent. Dette har gitt vekst i oljelagrene, som nå ligger over fjorårsnivåene, også i de to viktigste markedene USA og Japan. I tillegg ser OPEC på ytterligere kutt produksjonskvotene for å forsvare oljeprisen.

Samtidig er en del av faktorene som har drevet tankmarkedet hittil i år vært unormale hendelser, spesielt i første halvdel. Det har gitt en kraftig vekst i tonnmil-faktoren, last multiplisert med fraktedistanse. Dette er faktorer som generalstreiken i Venezuela og uroen i Nigeria og krigen i Irak. Etterspørsel målt i tonnmil har derfor økt med 5,2 prosent i år, men for neste år ser Fearnresearch kun en økning på 1,1 prosent.

Det er ifølge Fearnresearch økt produksjon utenfor OPEC, spesielt i Russland som vil holde igjen veksten, spesielt i OPECs leveranser.

Samtidig noterer Fearnresearch en ordrebok på tankskip som utgjør 26,4 prosent ab flåten. Det vil gi en flåtevekst i år på 4,3 prosent, mens flåten vil vokse med 3,6 prosent neste år, og rekordsterke 7,7 prosent i 2005.

På bakgrunn av dette estimerer Fearnresearch gjennomsnittlige ettårige timecharter rater på 29.000 dollar pr. dag ut året, før de faller til 25.000 dollar i midten av neste år.

- På kort sikt er tankspotmarkedet ventet å fluktuere på høye nivåer i vintermånedene, konkluderer Fearnresearch.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere