RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ser fortsatt 50 dollar fatet ut 2006

Sist oppdatert:
Det amerikanske energidepartementet har ikke gjort de store endringene i sitt syn på oljemarkedet den siste måneden og tror oljeprisen vil holde seg over 50 dollar fatet i år
Det går frem av mairapporten fra det amerikanske energidepartementets analyseavdeling Energy Information Administration (EIA).

Det er få endringer i EIA syn på utviklingen i oljemarkedet i forhold til forrige rapport, men de kutter noe i pris og etterspørselsestimatene for andre kvartal. EIA har senket pris prognosen for referanseoljen WT med 6 dollar til 51 dollar i snitt for andre kvartal. Hovedårsaken er OPECs økte produksjon og den klare økning i de amerikanske råoljelagrene.

De endrer imidlertid ikke på den langsiktige prognosen, hvor de spår at oljeprisen vil holde seg over 50 dollar fatet både i år og neste år. De gjør heller ikke noen større endringer på etterspørselsprognosene for året som helhet. Dette gjør også at de opprettholder sitt syn på et stramt oljemarked fremover.

De ser en vekst i etterspørselen i verden på 2,1 millioner fat pr. dag i år og neste år.

For andre kvartal senker EIA anslag på etterspørselen globalt med 100.000 fat til 83 millioner fat pr. dag, hvor en nedjustering av amerikansk etterspørsel med 80.000 fat er den vesentligste komponenten.

Mangel på reservekapasitet

EIA skriver i rapproten at de ikke forventer noen signifikant økning i verdens reserveproduksjonskapasitet de to neste årene. Deres prognose tilsier en reservekapasitet på en drøy million fat pr, dag frem til utgangen av 2006, som er på nivå med situasjonen i fjor.

Prognosen er basert på at non-OPEC øker sin produksjon med 0,8 millioner fat pr. dag i år og neste år.

Når det gjelder lagersituasjonen så har OECDs lagre av råolje steget til den øvre delen av intervallet for de siste 5 årene, men som følge av den raske økningen i etterspørselen har antallet dager med forbruk de dekker forblitt uendret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere