RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ser fortsatt stor etterspørselsvekst for olje

Sist oppdatert:
Det internasjonale energibyrået IEAs toppsjef forventer at verdens reservekapasitet av råolje vil fortsette å være ekstremt presset i årene som kommer.
Det kom frem i en tale IEA-sjefen Claude Mandil holdt under den årlige konferansen til Australias Petroleum Production and Exploration Association mandag.

- Vi forventer en sterk etterspørselsvekst verden over på mellom 1,5 og 2 millioner fat pr. dag hvert år (til 2010) fordi vi ser en sterk økning i verdens bruttonasjonalprodukt, sa Mandil ifølge Dow Jones Newswires.

Dersom trenden fortsetter som i dag ser IEA en total etterspørsel på 99 millioner fat pr. dag i 2015, opp fra 82 millioner fat i 2004.

På raffineringssiden oppfordret Mandil til oppgraderinger slik at raffineriene kan takle de tyngre oljene som nå øker i produksjon, men han tviler på om det vil være reservekapasitet å gå på i 2010.

- Råoljeproduksjonen er i økende grad tungolje mens etterspørselen i økende grad er lett, siden det er er etterspørsel etter bensin og olje, sa Mandil, som heller ikke tror de planlagte raffineringsprosjektene frem til 2010 vil komme som planlagt på grunn av forsinkelser.

Mandil sa også ifølge Dow Jones at han ikke ser noen holdbar løsning på energiproblemet uten en økning i andelen atomenergi. Han mener det er nok olje i overskuelig fremtid til å betjene verden så lenge oljeprisen forblir høy.

IEA kalkulerer med at det er 2 billioner fat olje ressurser tilgjengelig med en oljepris på 25 dollar fatet, men dobbelt så mye med en oljepris på 45 dollar fatet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere