RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ser fortsatt stramt oljemarked i 2005

Sist oppdatert:
Det amerikanske energidepartementet senker sin etterspørselsprognose for 2004 noe, men ser fortsatt oljepris over 40 dollar i 2005 i et stramt marked
Det går frem av den månedlige oljemarkedsrapporten fra det amerikanske energidepartementets statistikkavdeling EIA.

Mens EIA i oktober regnet med en oljepris på 51 dollar målt ved referanseprisen Western Texas Intermediate, lyder den ferske prognosen på 49 dollar. Det er 18 dollar over samme periode i fjor.

Det var blant annet orkanen Ivans herjinger i Mexico-gulfen som sendte oljeprisen kraftig opp i oktober og november.

Stabilt høy oljepris

EIA ser imidlertid ikke noe kraftig fall i oljeprisen fremover slike en del andre analytikere etterhvert har begynt å spå. EIA forventer en snittpris neste år midt på 40-tallet, det vil si ikke mye endret fra dagens nivåer. 7

Det er fortsatt lave oljelagre og fortsatt høy etterspørselsvekst som ligger bak. Det er også lite ny oljeproduksjon om forventes å komme på neste år utenom det OPEC klarer å sette i gang. Dette gjør at markedet vil holde seg stramt i 2005.

Litt lavere etterspørselsvekst

EIA har nedjustert sin etterspørselsprognose for 2004 noe i den seneste rapporten, og forventer nå en økning på 3,3 prosent, eller 2,6 millioner fat pr. dag i forhold til 2003 nivået. I forrige rapport så EIA en vekst på 2,8 millioner fat pr. dag i år.

For 2005 ser EIA en vekst på 2 millioner fat pr. dag, eller 2,5 prosent i det de forventer en lavere veksttakt i verden blant som følge av en fortsatt høy oljepris.

I tillegg ser EIA at årets kraftig økning i oljeetterspørselen til kraftproduksjon ikke vil gjentas neste år, det gjelder spesielt i Kina.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere