*Nettavisen* Nyheter.

Ser ingen klare fellestrekk i bortføringssakene

Politiinspektør Reidar Bruusgaard i Kripos orienterer pressen etter koordineringsmøtet mellom politidistriktene som har registrert forsøk på bortføring av barn den siste tiden. Foto: Larsen, Håkon Mosvold (NTB scanpix)

Kripos opplyser at de ikke ser noen klare fellestrekk mellom de ulike bortføringsforsøkene på Østlandet de siste dagene.

02.10.12 17:36

Oslo (NTB-Alexander Vestrum): Mandag ble det holdt et koordineringsmøte mellom Kripos og flere politidistrikter.

– Vi har gjort en overordnet analyse av sakene som også er kjent gjennom mediene. Vi ser ingen klare fellestrekk i sakene, sa politiinspektør Reidar Bruusgaard i Kripos etter møtet.

– Om vi kan si noe generelt om disse sakene, er det at bevisene synes å variere, fortsatte han.

De angivelige bortføringsforsøkene har vært i politidistriktene Romerike, Søndre Buskerud, Asker og Bærum, Hedmark og Vestfold.

Etterforskes lokalt
Sakene skal fortsatt etterforskes lokalt, mens Kripos vil ha en koordinerende rolle.

– Med det mener vi at vi vil følge disse sakene gjennom et miniprosjekt, med henblikk på å foreta en grundigere analyse, og se om lignende saker kan ha kobling til de eksisterende sakene. Dette er saker som tas på høyeste alvor, sier politiinspektøren.

– Målsettingen vår er at befolkningen ikke skal trenge å uroe seg, sier han.

I tillegg til selve etterforskningen skal også påtalearbeidet foregå lokalt, understreker politiinspektøren. Så langt har to personer vært i politiets søkelys.

To siktet, men løslatt
Med en bamse fastspent i forsetet på bilen skal en mann i 50-årene ha forsøkt å lokke til seg tre små gutter i Sandefjord. En mann som mente han passet til beskrivelsen meldte seg mandag for politiet.

Politiet valgte å pågripe han, men mannen nekter for å ha noe med saken å gjøre. Han ble tirsdag løslatt etter avhør, skriver Sandefjords Blad.

I Drammen ble en mann torsdag i forrige uke pågrepet og siktet for bortføringsforsøk. Pågripelsen kom etter at en ung kvinne fortalte at hun ble forsøkt bortført 21. september.

Mannen ble løslatt etter avhør fredag, og politiet er usikre på om de har tatt rett person. Ifølge Drammens Tidende vil politiet denne uken avgjøre om han skal sjekkes ut av saken eller ikke.

Foreløpig konklusjon
Politiinspektøren i Kripos understreker at konklusjonen om mangelen på klare fellestrekk er foreløpig.

– Vi kan selvfølgelig ikke utelukke at det er likhetstrekk som vi vil se hvis vi graver i dette, eller at det er andre saker som kan kobles til dem som har vært omtalt i mediene, sier han.

Kripos er et særorgan med spisskompetanse på både taktisk og teknisk etterforskning, og de mannskapene som er satt på saken, er erfarne etterforskere, framholder politiinspektør Bruusgaard. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.