RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ser kjøleskipsrater på fjorårsnivå

Sist oppdatert:
Det spesialiserte skipsmeglerhuset Orion Shipping kan nå melde om at høysesongen i kjøleskipsmarkedet er i gang, og ratene har beveget seg opp på fjorårsnivåer
Det blir imidlertid ingen toppsesongen selv om ratene skulle holde seg på samme nivå i fjor, som var et godt år sammenlignet med hva markedet har vært gjennom siden slutten av 1990-tallet. Årsaken er at høysesongen kom i gang altfor sent.

- Den kom i gang for fjorten dager siden, og raten er nå på nivåer tilsvarende fjoråret, sier kjøleskipsanalytiker Espen Harr i Orion Shipping til iMarkedet. Skipsmeglerhuset er en av få internasjonale aktører som er spesialisert på kjøleskipsmarkedet.

- Kan det bli en forskjøvet sesong, slik at den blir like lang som normalt?

- Jeg tror ikke det. Det markedet har gått glipp av er tapte inntekter, sier Harr til iMarkedet.

Vanligvis kommer høysesongen i gang i overgangen januar/februar i forbindelse med bananhøsten i Sør-Amerika, men i år har den blitt forsinket, og ifølge Harr er volumene små.

- Det er liten bananproduksjon i Sør-Amerika i år, og markedet har gått glipp av 5-6 laster ukentlig, sier Harr.

En annen faktor som gjør at sesongen ikke kommer til å forlenges utover våren er en tidlig påske.

- I 99 av 100 tilfeller blir toppen nådd ved påsketider. Det er bare slik det er. Det er ikke slik at markedet faller som en stein etter påske, sier Harr, som tipper at ratene gjennom sesongen vil holde seg på nivået med fjoråret. 2003 var det sterkeste året siden 1997 etter at markedet bunnet i 2000/2001.

Han sier også at skipsverdiene ser ut til å holde seg bra, og melder om god interesse både på kjøper- og selgersiden i annenhåndsmarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere