RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ser kraftig hopp i oljeetterspørselen

Sist oppdatert:
Det internasjonale energibyrået IEA mener 2008 kan komme til å vise den kraftigste etterspørselsveksten for energi på flere år.
IEA ser nå en vekst i etterspørselen etter olje i 2008 på hele 2,5 prosent, eller 2,2 millioner fat per dag. Det er den raskeste veksten på flere år.

Det skjer samtidig som analytikerne i IEA ser at det kan være utfordringer i forhold til deres tidligere anslag på veksten i oljeproduksjonen i landene som ikke er medlemmer av OPEC.

IEA bygger prognosene for 2008 på utsikter til en mer normal og kald vinter i USA og Europa, samtidig som de ser fortsatt robust vekst i etterspørselen fra Kina og Midtøsten. Når det gjelder 2007 så senker IEA etterspørselsvekstprognosen med omkring 100.000 fat per dag til 1,5 millioner.

Dette vil gi en gjennomsnittlig oljeetterspørsel på 86 millioner fat per dag i 2007 og 88,2 millioner fat per dag i 2008. Prognosene for 2008 er over den det amerikanske energidepartementet presenterte tidligere denne uken.

IEA mener imidlertid at risikoen i forhold til prognosene ligger på nedsiden, og peker på mulig lavere økonomisk vekst enn forventet i USA og Europa, samt at en oljepris på over 70 dollar fatet kan begynne å presse etterspørselen. Det motsatte gjelder etterspørselen i landene utenfor OECD, som Kina og Midtøsten.

Mer OPEC
Når det gjelder non-OPEC produksjonen så forventes den å øke med 1 million fat per dag neste år til 51 millioner fat per dag. Det betyr at behovet for olje fra OPEC fortsetter å øke.

Prognosen er imidlertid beheftet med usikkerhet, siden IEA i dag innrømmer at de lenge har vært forpositiv til utsiktene til produksjonen fra non-OPEC. Prognosene for 2005 og 2066 har anslagsvis vært 1 million fat per dag for høye.

Justeringen gjør at IEA nå ser en non-OPEC-produksjon i år på 50 millioner fat per dag, som er ned 220.000 fat per dag fra forrige rapport.

Når det gjelder OPEC så ser IEA et behov for en økning på 600.000 fat per dag til 32 millioner fat per dag.

De advarer samtidig om at oljemarkedet kan bli volatilt og dratt mellom enten for lav OPEC produksjon på grunn av fortsatte kutt eller fokus på den manglende reservekapasiteten dersom OPEC åpner kranene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere