RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ser kraftig økning i produksjonen av "fri" olje

Sist oppdatert:
Det ledene energianalysehuset Cambridge Energy Research Associates (CERA) forventer at nye store volumer med råolje vil bli pøst inn i markedet i perioden 2005-7, og det utenfor OPECs kontroll
Ifølge CERA kan de neste fire årene gi den største økning i ny oljeproduksjon utenfor OPEC noensinne. Utvikling dersom den slår til kan lede til lavere oljepriser fra 2005 og fremover.

Det er land som Angola, Kazakhstan og en håndfull andre produsenter utenfor oljekartellet OPEC som ventes å pøse ny produksjon tilsvarende 5 millioner fat inn i markedet i perioden 2005 til 2007. Den nye produksjonen vil tilsvare omkring 6 prosent av verdens oljeetterspørsel, og kan lede til lavere oljepris, spesielt viss verdensøkonomien fortsetter å være tung. Det kom frem i en presentasjon CERA-direktør James Burkhard holdt onsdag, melder Dow Jones.

- Vi ser en periode hvor det er betydelig potensial for press nedover på oljeprisen, sa Burkhard, og mener at treårsperioden kan bli en meget sensitiv periode for oljemarkedet.

Burkhard mener at tilførselen av såvidt store volumer over en så kort periode kan virkelig utfordre OPEC herredømme over oljeprisen. OPEC som produserer rundt en tredjedel av verden konsumerte olje kontrollerer i dag oljeprisen ganske effektivt ved å fungere som svingprodusent i markedet.

Burkhard var heller ikke fremmed for en kollaps i oljeprisen i løpet av de neste fire årene.

Burkhard forventer ifølge Dow Jones en fortsatt høy oljepris gjennom 2004, men setter et spørsmåltegn rundt utviklingen de påfølgende tre årene.

Burkhard mener oljeprisen vil forbli høy dersom en av de store produsentene får betydelige produksjonsforstyrrelser eller at verdens økonomien begynner å vise sterkere vekst enn ventet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere