RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ser lavere oljeetterspørsel i USA

Sist oppdatert:
Det amerikanske energidepartementet kuttet i går kveld sine etterspørselsprognoser for det amerikanske markedet i kjølvannet av orkanen Katrina. Oljeprisen er imidlertid justert opp
Nytt: Lagt til prisprognoser i siste del.

Det viser den siste månedsrapporten fra det amerikanske energidepartementet statistiske arm Energy Information Administration (EIA).

EIA reviderte ned etterspørselsprognose for fjerde kvart i USA med 140.000 fat pr. dag til 21,29 millioner fat pr. dag. Det betyr at EIA venter en økning i den amerikanske etterspørselen på 1,6 prosent i forhold til samme kvartal i fjor.

De kuttet også i prognosen for inneværende kvartal. Kuttet var på 230.000 fat pr. dag til 20,86 millioner fat, mot en etterspørsel i tredje kvartal i fjor på 20,82 millioner fat pr. dag.

Det understrekes i rapproten at prognosene er meget vanskelige å lage på grunn av den betydelige usikkerheten tilknyttet størrelsen på skadene etter orkanen Katrina. Orkanen har skapt problemer for både oljeproduksjonen og raffineriene på gulfkysten.

Tallene første halvår er noe revidert, og viser en flat utvikling i forhold samme periode i fjor.

EIA har kuttet litt i prognosen for 2006, og forventer nå en etterspørsel på 21,16 millioner fat pr. dag, en økning på 1,6 prosent fra 2005. Kuttet begrunnes med de energiprisene.

EIA gjør ingen endringer i sine prognoser for den globale etterspørselen, som er ventet å havne på 86,4 millioner fat i fjerde kvartal og 84,2 millioner fat for året. Det er en økning i forhold til i fjor på henholdsvis 2,2 og 1,7 millioner fat.

2006-prognosen ligger på 86 millioner fat pr. dag.

Økt oljepris

EIA har også justert opp sine prognoser for oljeprisen i den nye rapporten, og operer med prognoser ut fra tre ulike scenarier. Dersom produksjon kommer raskt tilbake i Mexico-gulfen ser EIA en snittpris på 67 dollar pr. fat med referanseoljen WTI. I et mellomraskt scenario ligger prognosen på 70 dollar fatete, mens worst case er 72 dollar.

Prognosen for tredje kvartal er økt med 5 dollar i forhold til forrige rapport, og for resten av 2005 og 2006 venter EIA en oljepris over 62 dollar fatet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere