Siden koronapandemien brøt ut i mars i fjor har det blitt skrevet og sagt at de vanligste symptomene ved koronasmitte er hoste, feber og tap av smak- og/eller luktesans. Nå viser resultatene av en undersøkelse gjennomført i England at deltavarianten gir andre fremtredende symptomer. Deltavarianten er det vi tidligere kjente som den indiske varianten.

- Denne varianten ser ut til å fungere noe annerledes. Folk kan tro at de kun har en sesongforkjølelse, og dermed går man på ut fester, spesielt de yngre bør være obs. Da kan det hende at de sprer det videre til rundt seks andre personer. De nye symptomene kan føles som en kjip forkjølelse eller en merkelig følelse av å være «av», sier den britiske professoren Tim Spector, ifølge Independent.

Les også: Ekspertene strides om Norge vil holde stand mot deltaviruset

I samme undersøkelse skriver de at de mest vanlige symptomene å få, hvis man blir smittet av Delta-varianten er å få hodepine, sår hals og rennende nese, skriver Independent.

Tap av appetitt og muskelverk

En studie gjennomført av Imperial College har også sett på symptomene som har blitt påvist av deltavarianten, og de mener å ha bevis for at flere får skjelvinger i kroppen, tap av appetitt og muskelverk.

Deltavarianten vekker derfor bekymring blant britene, spesielt nå som viruset sprer seg raskt. Senest mandag kveld ble det bestemt at gjenåpningen i Storbritannia blir utsatt i opptil fire uker, til senest 19. juli.

Les også: Britisk helseforetak: Deltavarianten 60 prosent mer smittsom

- Antall tilfeller av delta-viruset stiger med rundt 64 prosent i uka. I de hardest rammede områdene dobles nå smittetallene ukentlig, sa statsminister Boris Johnson, ifølge BBC.

Nettavisen har kontaktet FHI for å høre om det finnes tilsvarende funn i Norge om deltavarianten, men de har foreløpig ikke besvart vår henvendelse.

- Fornuftig

Ekspertene fryktet at full gjenåpning fra 21. juni kunne ha ført til en skarp stigning i smittetallene og et uhåndterlig press på helsevesenet NHS.

- Det er fornuftig å vente litt til, sa Johnson, og fortsatte:

- Det er på tide nå å ta foten vekk fra gasspedalen. Ved å være forsiktige nå har sjansen til å redde flere tusen liv gjennom å vaksinere millioner de neste fire ukene.

Johnsons regjering øker samtidig ambisjonene for når alle over 18 skal kunne tilbys første vaksinedose – fra slutten av juli til 19. juli.

Les også: Norge skal ikke bli overrasket av Delta-varianten

- Det er helt åpenbart at vaksinene virker og at vaksineprosjektet i stor skala har satt oss i en mye bedre posisjon enn under tidligere smittebølger, sa statsministeren.

Storbritannia har kommet langt i vaksineringen, men fortsatt er det mange som ennå ikke er fullvaksinert. Johnsons mål er å ha to tredeler av den voksne befolkningen fullvaksinert innen 19. juli.

Slik vil koronasertifikatet i Norge fungere: