Gå til sidens hovedinnhold

Ser på deponisaken igjen

En henlagt anmeldelse av tildekkingen av dypvannsdeponiet ved Malmøykalven fra 2009 skal nå vurderes på nytt.

OSLO: 12. mars 2009 anmeldte Folkeaksjonen mot Giftdumping og Neptun Network Oslo Havn og SFT (nå Klimadirektoratet) og entreprenøren Secora for brudd på forurensningsloven.

Bakgrunnen var det motstanderne mener er bruk av ulovlige metoder under tildekkingen av det omstridte dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.

Mens SFT var på inspeksjon på lekteren som skulle strø ut sand som et lokk over deponiet skal rundt 900 kubikk sand ha blitt dumpet i løpet av under et knapt halvt minutt.

Les også: Hvem er hvem i deponisaken?

Henlagt

Motstanderne mot deponiet hadde i forkant gjort en rekke henvendelser til politiet om tildekkingsmetoden, og ble bedt om å anmelde saken.

Bare dager etter anmeldelsen gir en etterforsker på Finans- og miljøavsnittet råd til en annen etterforsker om å registrere saken som ferdig etterforsket og legge den i hylla for henleggelser.

– Vi mener at det er svært uheldig at de mottar masse informasjon, later som de er interessert og så henlegger uten en gang å se på bevisene, sier Knut Chr. Hallan som er svært fornøyd med at statsadvokaten nå beordrer en gjennomgang av saken.

– Seriøsiteten brevet er meget oppløftende og vi har et berettiget håp om at saken blir gjenopptatt, sier Hallan som har blitt kastet på glattcelle og dømt til å betale bøter og erstatning etter aksjoner mot dypvannsdeponiet.

Les også: Fikk ikke medhold i nødrett

Frist i desember

I brevet fra statsadvokaten blir Oslo politidistrikt bedt om å innhente kontrollrapporter fra arbeidet og den informasjonen Oslo havn har mottatt fra deponimotstanderne som mener de har prøvd å varsle om saken i lang tid.

Oslo politidistrikt skal så oversende alt materiale til Miljøverndepartementet for vurdering av de mulige straffbare forhold. Det bes spesielt om en vurdering av i hvilken grad den aktuelle tildekkingen av deponiet har ført til forurensning eller fare for forurensning.

Statsadvokaten ber også om medarbeider i SFT/Klimadirektoratet som tidligere har jobbet med deponiet ikke skal behandle denne saken.
Fristen er satt til 15. desember 2013.

Her er noen flere deponisaker:

Høyesterett avviste anke – NGI frifunnet

Mener Klif bør skamme seg

«Deponiet som forsvant: Frekkheten har ingen grenser»

«Sjøbunnen er renere, Knut Chr. Hallan»

Andre saker fra dittOslo.no:

Fant vinskatt til flere hundre tusen

Nå blir det dobbeltspor for trikken på Sæter

Ungdomsraner (18): – Det er bare å ta imot straffen og takke gud for at vi bor i Norge

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka