*Nettavisen* Nyheter.

Ser ut som godteri, kan knuse psyken din

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Salget av postordredop har eksplodert i Norge. - Faren for psykoser øker og du vet aldri vet hva produktene inneholder, advarer Kripos.

31.08.12 07:21

OSLO (Nettavisen): I sommer har Nettavisen skrevet flere artikler om den urovekkende narkotikautviklingen i hovedstaden.

Frykt for miltbranninfisert heroin, dokumentert rekordsterk dødsheroin, samt avsløringer om livsfarlig «krokodille-dop» har rystet både brukere og pårørende i rusmiljøet.

Tall fra Kripos viser at Norge aldri har hatt flere narkotikasaker enn i første halvdel av 2012.

Totalt 13 629 ble registert. Ikke overraskende gjelder de største beslagene Cannabis, der 1225 kilo ble beslaglagt.

I tillegg har salget av syntetisk cannabis, også kalt «Spice» eksplodert de siste par årene. Slike narkotikatyper, som er kjemisk framstilt, er billigere og langt sterkere enn cannabis.

Spice er såkalt «herbal smoke» og inneholder tørkede urter tilsatt syntetiske cannabinoider.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Eksplosiv økning
I Kripos hovedkvarter i Oslo sendes alle narkotikabeslag som må analyseres.

Seksjonssjef for narkotikaanlyse, Kari Frey Solvik, opplyser at de får inn ekstremt mange syntetiske stoffer.

- Vi oppdager et nytt syntetisk stoff hver måned og ser at beslagene av syntetisk cannabis og andre typer syntetisk designerdop er økende, sier Frey Solvik til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Sammen med kollega Elisabeth Drange og 34 andre ansatte jobber hun til daglig med å analysere beslaglagt narkotika fra hele Norge. Frey Solvik advarer mot de syntetiske stoffene som florer på internett.

- Syntetiske cannabinoider er langt mer potente enn vanlig cannabis, og effekten kan være opp mot hundre ganger sterkere. Produktene som selges over internett, varierer i styrke, og inneholder heller ikke alltid de stoffene som er oppgitt. Det er derfor vanskelig for en bruker å vite effekten av eller styrken på stoffene. Det er også større fare for psykoser ved inntak av syntetiske cannabinoider enn ved vanlig cannabis, sier hun.

Tips eller innspill til saker fra Oslos rusmiljø? Tips Nettavisens journalist Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Klikk på bildet for å forstørre.

Fra hele landet
Frem til 2010 ble det ikke gjort ett eneste beslag av syntetiske cannabinoider i Norge. I 2011 ble det gjort 67 beslag, mens det i første halvår 2012 ble gjort 96 beslag. Kripos regner med rekordmange beslag i løpet av 2012. Likevel er det et stort problem at flere av stoffene fortsatt ikke er narkotikaklassifisert.

- Foreløpig er åtte syntetiske cannabinoider narkoitkaklassifisert, men vi har funnet flere nye stoffer i samme kategori som ikke er narkotikaklassifisert. Statens legemiddelverk arbeider nå med et utkast til en ny forskrift som inkluderer listeføring av grupper av stoffer. Det vil bidra til at lovverket er mer i forkant av den utviklingen vi har sett den siste tiden, med stadig flere nye varianter av syntetiske stoffer, sier ingeniør Elisabeth Drange i Kripos.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Ifølge Drange får de inn beslag av «Spice-stoffer» fra hele landet.

- Internett har skapt en hel ny arena for kjøp og salg av nye syntetiske stoffer i Norge. De mange beslagene kan nok skyldes at det fremdeles finnes smutthull i forhold til lovverket, sier hun.

- Hva kan dere si om avsenderlandene?
- Våre kollegaer i Belgia har avdekket store laboratorier som produserer og videresender «Spice». I tillegg vet vi at en del kommer fra Asia, blant annet fra Kina, sier Drange.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Populært på «Plata»
Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) er godt kjent med «Spice-stoffene» som han mener blir stadig mer populære i Norge.

- Designerstoffer, som etterligner andre stoffer, slik som syntetisk cannabis er svært populært fordi man kan omgå lovverket. I tillegg er stoffene vanskelige å oppdage, fordi de verken lukter eller slår ut på urinprøver. Det fører til økt bruk på foreksempel barnevernsinstitusjoner og i fengsler, sier Knutsen.

Stoffet er allerede er godt kjent blant erfarne brukere fra miljøet på «Plata». Dette mener Knutsen illustrerer stoffets ekstreme styrke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

- Syntetisk cannabis har ingenting med cannabis å gjøre. Dette er en blanding av kjemikalier som etterligner ruseffekten. Spice-stoffene er farlige fordi de er ekstremt sterke i tillegg til at effekten ofte kommer i løpet av 1 minutt, noe som gjør det lettere å bli avhengig. Det er en intens og vanedannende rus som lett kan ødelegge unge menneskers psykiske helse, advarer Knutsen.

Han mener den økende bruken av syntetiske rusmidler er et resultat av narkotikaforbudet.

- Disse farlige stoffene produseres for å omgå de forbudte stoffene. Problemet er at ingen han kontroll over hva stoffene inneholder eller hvilken effekt de har. Økt listeføring av syntetiske stoffer vil kun føre til at enda flere nye syntetiske stoffer utvikles, mener Knutsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.