RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ser videre oppgang - men mest i Sverige

Sist oppdatert:
Meglerhuset Kaupthing, med strateg Kim Evjenth i spissen, er fremdeles positive til aksjer og mener vi fremdeles er inne i kapitalistenes tidsalder. Men hvilke aksjer bør man eie? Sjekk hva strategen mener her:
Den anerkjente aksjestrategen Kim Evjenth gikk i fjor fra meglerhuset Alfred Berg til islendingene i Kaupthing. Nå er han ute med sin første store rapport, som har fått den positive tittelen "Brave new World."

I rapporten fremgår det klart at Evjenth og Kaupthing fremdeles ser positivt på aksjemarkedet fremover.

Kapitalistens tidsalder

- Vi fortsetter å være i kapitalistens tidsalder. Vi tror investorer ikke har tatt inn over seg virkningen av at den globale arbeidstyrken er doblet. Det presser ned lønningene, men arbeidernes tap vil bli investorenes fortjeneste, skriver Kaupthing i sin ferske rapport.

Meglerhuset skriver videre at selskapenes overskudd fremover vil bli drevet av industrialiseringen og moderniseringen av Kina, India og de tidligere østblokklandene, som tilbyd sterk vekst og mye billig arbeidskraft.

Dessuten er det lav inflasjon og lavere vekstvolatilitet, som vil gi et mer forutsigbart driftsmiljø samt en massiv bedring i produktivitet etter nye teknologiske nyvinninger samt økt fokus på kapitalavkastning.

Lavere oppside for Norge

Kaupthing skriver i rapporten at oppturen i markedet har vært drevet av inntjening, ikke multipelekspansjon. Det vil si: selskapene har økt resultatene sine, det er ikke investorene som er villig til å betale mer for aksjene.

- Det er vårt inntrykk at deltagerne i markedet har blitt blendet av den kraftige oppgangen i markedet, skriver Kaupthing i rapporten og peker på at markedet i liten grad har tro på de estimater som har kommet. Forventningene til resultat fra selskapene spises med andre ord ikke med hud og hår av investorene.

Meglerhuset skriver at de ser en oppside på mellom 15 og 20 prosent for Sverige og Finland før året er omme, mens de bare ser en oppside på mellom null og 5 prosent i Norge som følge av nedsiderisiko i oljeprisen.

Liker høy operasjonell gearing

Det er selskap med en høy operasjonell gearing som faller mest i smak hos Evjenth og Kaupthing.

Sektorer med høy operasjonell gearing, og bra topplinjepotensiale, er etter Kaupthings mening banker, IT-hardware og software samt oljeservice. Samtidig anbefales det undervekt i farmasi, olje og telecom-operatører.

- Denne sektorprofilen leder oss til å foretrekke det svenske markedet, fulgt av Finland, skriver meglerhuset som også nevner at risk/reward (forholdet mellom risiko og avkastningsmulighet) er dårligere i Norge og Danmark.

PGS med på toppliste

Kaupthing har med utgangspunkt i overnevnte analyse plukket ut 12 selskap i Norden som de anbefaler investorer å se nærmere på.

Disse selskapene er:

Amer Sports
Danske Bank
Ericsson
Getinge
Handelsbanken
Hennes & Mauritz
Nokia
Nordea
PGS
Scania
Tandberg Television
UPM Kymmene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere