RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Serbia vil ha Gestapo-mann utlevert fra USA

Beograd (NTB-AFP): Serbia har utstedt internasjonal arrestordre på den tidligere Gestapo-mannen Peter Egner, som er bosatt i Seattle i USA.

Egner, som ble født i Jugoslavia, er i dag 88 år gammel og fikk innvilget amerikansk statsborgerskap i 1966.

En krigsforbryterdomstol i Beograd anklager ham for folkemord og andre krigsforbrytelser og har nå etterlyst ham via Interpol.

Ifølge etterlysningen var Egner medlem av nazistenes hemmelige politi Gestapo under andre verdenskrig, og han var i årene 1941 og 1942 stasjonert ved to konsentrasjonsleire i Beograd.

Serbiske medier melder at 88-åringen holdes som ansvarlig for drap på 17.000 sivile, blant dem kvinner og barn.

En talsmann for den serbiske krigsforbryterdomstolen, Bruno Vekaric, har tidligere opplyst at serbiske myndigheter har samarbeidet med det amerikanske justisdepartementet i saken.

Amerikanske myndigheter innledet i 2008 en rettslig prosess for å frata Egner hans amerikanske statsborgerskap, fordi han har holdt fortida i Gestapo skjult.

USA kan bare utlevere ham til Serbia dersom han først blir fratatt sitt amerikanske statsborgerskap.

- Dersom Egner blir fratatt statsborgerskapet, ligger alt til rette for at han kan stilles for retten i Beograd, sa Vekaric for en tid tilbake.

Over 100.000 mennesker ble drept i de to konsentrasjonsleirene nazistene hadde i Beograd under andre verdenskrig. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere