I et intervju på statlig russisk TV, mandag kveld, kom Russlands utenriksminister Sergej Lavrov med flere oppsiktsvekkende uttalelser. Han antydet blant annet at Nato-landet Polen ønsker å passere grensen og gå inn i Ukraina med soldater.

- Ting tyder på at polske myndigheter har som intensjon å sende inn væpnede styrker under Natos fredsbevarende flagg, skal Lavrov ha sagt, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Utenriksministeren uttalte også at dette var «et forslag fra Polens statsminister Mateusz Morawiecki», uten å utdype ytterligere når den polske statsministeren skal ha sagt dette.

Siste nytt om Ukraina-krigen her

Det russiske nyhetsbyrået Tass er underlagt Kreml, og har helt siden starten av Russlands invasjon av Ukraina den 24. februar i år, omtalt invasjonen som en «spesialoperasjon».

- En virkelighet som ikke er der

Russlands utenriksminister snakket også om at det er «en reell fare for tredje verdenskrig». I kjølvannet av disse uttalelsene var forsvarsminister Bjørn Arild Gram samlet med 39 andre allierte land i Tyskland på tirsdag, for å diskutere Ukrainas langsiktige forsvarsbehov.

- Hva er forsvarsministerens syn på at Russland på den måten antyder at de ser på det som at et Nato-land skal involvere seg i krigen i Ukraina?

- Jeg registrerer at det blir sagt mye forskjellig og rart fra russisk hold. Ofte er budskapet formet som propaganda og en virkelighet som ikke er der, sier forsvarsministeren til Nettavisen.

- Uavhengig om det blir aktuelt eller ikke, er Norges forsvar klare til å sende inn styrker i Ukraina slik forsvarsministeren ser det?

- Norge har ingen forpliktelser om dette. Vi er ikke en del av krigen. Norge hjelper et demokratisk land, og Nato har vært helt tydelige på at konflikten ikke skal spres i den retningen, svarer Gram.

Avveininger

Da statsminister Jonas Gahr Støre (AP) redegjorde for Stortinget tirsdag formiddag, sa han dette om fremtidige våpenleveranser:

- I tida framover vil de ukrainske styrkene ha behov for mer våpen for å stå imot angrepene i øst og sør. De vil ha behov for tyngre og mer avanserte våpensystemer. Norge bidrar, var budskapet fra talerstolen på Stortinget.

- Hvordan ser forsvarsministeren på avveiningene ved å potensielt skulle donere tyngre og mer avanserte våpensystemer, med tanke på vår egen forsvarsevne her til lands?

- Vi har noen avveininger å tenke på. Vi vurderer løpende å sende flere våpen gjennom god kontakt med Ukraina og våre allierte. Norge skal bidra med flere våpen, men akkurat nå kan jeg ikke gå nærmere inn i detalj på det. Men nå har statsministeren sagt at regjeringen vil bidra med 400 millioner kroner til et britisk-ledet våpenfond for Ukraina.

Les også: Tyskland tar stort skritt og donerer disse til Ukraina: – En formidabel kapasitet

- Det er èn ting at vi sender eget utstyr, men det er flere måter å sende våpenstøtte på. Det viktigste er at vi hele veien tar vare på egen forsvarsevne. Regjeringen har sagt at vi vil styrke Forsvaret med tre milliarder kroner. Det betyr mer aktivitet i nord, mer øving for Heimevernet og større tilstedeværelse, understreker forsvarsministeren.

- Zelenskyj har tidligere bedt norske politikere om det norsk-amerikanske våpensystemet NASAMS. Vurderer regjeringen nå å innfri hans ønske?

- Jeg vil ikke gå inn på konkrete våpendiskusjoner her og nå, så jeg kan ikke si noe mer om akkurat det, men krigen endrer seg og det er et ønske om å bidra mer, forteller Gram.