KIRKENES (Nettavisen): Onsdag gikk Kirkeneskonferansen av stabelen i Kirkenes, bare noen få kilometer fra grensen til Russland. Konferansen, som har til hensikt å fremme samarbeid og vennskapsbånd på tvers av landegrensene i nord, ble åpnet av utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Den spente situasjonen mellom Ukraina og Russland kastet skygger over utgangspunktet for konferansen, noe Huitfeldt ikke la skjul på i sin tale.

Les også: Dette er Ukraina-krisen

- Vi lever i en svært spent sikkerhetsmessig situasjon i Europa. Russland har i praksis okkupert deler av en uavhengig, selvstendig fraksjon av Ukraina. De er i posisjon til å gjennomføre en storstilt militær operasjon, også mot resten av Ukraina. Da må vi holde fast på noen grunnleggende forutsetninger. Vi forhandler ikke om folkeretten. Norge støtter Ukrainas suverenitet og territorielle integritet. Vi fordømmer Russlands handlinger i Ukraina, men vi ønsker å fortsette samarbeidet med det russiske folk, var noe av det utenriksministeren sa.

Og hun la til:

- Med et utfordrende forhold til Russland, er Norge helt avhengig av Natos kollektive sikkerhet. Våre allierte kommer, hvis vår sikkerhet er truet. Derfor styrker vi forsvarsarbeidet i nord, og vi vil fortsette å styrke samarbeidet med våre allierte.

Hilsen fra Lavrov

En som glimret med sitt fravær på konferansen, var Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Han var likevel til stede, i form av en hilsen han hadde sendt med den russiske ambassadøren i Norge, Teimuraz Otarovich Ramishvili.

Se talen til den russiske ambassadøren her, hvor han snakker på vegne av Lavrov:


De to utenriksministrenes ord skilte seg drastisk fra hverandre, i form av at Ukraina-konflikten ikke ble nevnt med et eneste ord fra russisk hold.

- Vi går ut fra at det multilaterale Barents-samarbeidet vil bevare sin dynamikk og fortsette å bidra til å opprettholde tillit, stabilitet og godt naboskap i Nord-Europa. Også dagens arrangement vil bidra til dette. Jeg er overbevist om at dagens konferanse vil foregå i en forretningsrelatert atmosfære, stod det i Sergej Lavrovs hilsen som ble lest opp av ambassadør Tejmuraz Otarovitsj Ramisjvili til de fremmøtte på konferansen.

- Hva synes du om at Lavrov ikke nevnte Ukraina-konflikten med ett eneste ord? Han virket noe unnvikende der, og hadde ikke lyst til å snakke om konflikten?

- Det var en hilsen fra Lavrov som verdsetter det pragmatiske samarbeidet i dette området, så det var helt naturlig, svarer Huitfeldt på spørsmål fra Nettavisen.

Les også: Nastya (23) står på frontlinjen for å forsvare Ukraina mot russiske styrker: - Nå er det jeg som skal beskytte dere