I natt kom meldingen om at Russland og Ukraina har inngått en avtale om fangeutveksling som sender 55 russere den ene veien, og 215 tilbake til Ukraina.

Blant de en rekke kommandanter som kjempe under beleiringen av Azovstal-stålverket i Mariupol, der en del soldater holdt stand tross svært vanskelige forhold.

Bildeserie

NB! Vi advarer mot sterke bilder: Slik så det ut på innsiden av Azovstal

Heltene fra Azovstal

For 21. mai, etter tre måneders motstand inne på Azovstal-verket, overga de siste seg, og til sammen ble over 2400 ukrainske soldater sendt til russiske fangeleirer.

Bare dager etter meldte russiske myndigheter at de skulle stilles for krigsrett – ettersom de hadde «kjempet på fremmed jord», den russiskstøttede utbryterrepublikken Donetsk (der Kreml nå vil ha folkeavstemning).

Noen ble sendt tilbake via fangeutveksling relativt kjapt, men hva som skjedde med ledelsen var lenge uvisst.

Nå er blant annet Denys Prokopenko, Serhij Volyna, Svyatoslav Palamar, Denys Shlega og Oleg Khomenko løslatt. Alle disse hadde sentrale roller mens de kjempet i Azovstal.

Verdenskjent

Serhij Volyna ble verdenskjent for sin heroiske innsats da han la ut videoer fra innsiden av stålverket.

– Dette kan være vår siste bønn til verden, den siste bønnen for våre liv. Vi nærmer oss trolig våre siste dager, om ikke timer. Fienden er i overtall med 10 mot 1, sa Volyna.

Se video under:

Volyna fikk av den grunn mye oppmerksomhet, og hans søster ble blant annet intervjuet av AFP. Hun sa i slutten av juni at de hadde ingen anelse om broren og resten av soldatene var i live.

Tyrkia

Zelenskyj sier at fem kommandører, blant dem ledere som forsvarte Azovstal-stålverket i havnebyen Mariupol i flere uker, er blitt sendt til Tyrkia som del av utvekslingsavtalen. Avtalen var blitt godt forberedt på forhånd og inngått med hjelp fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

De løslatte krigsfangene blir værende i Tyrkia, der de er i sikkerhet, til krigen avsluttes, ifølge Zelenskyj.

Onsdagens kunngjøring kom dagen etter at Erdogan sa til amerikansk fjernsyn at Russland og Ukraina var enige om utveksling av 200 krigsfanger.

Utenlandske krigsfanger

Tidligere onsdag ble det kjent at ti utenlandske krigsfanger var blitt sendt fra Russland til Saudi-Arabia. Disse var del av utvekslingsavtalen, opplyser Zelenskyj.

Fem av disse ti krigsfangene kommer fra Storbritannia, og to kommer fra USA. I tillegg kommer én fra Sverige, én fra Marokko og én fra Kroatia.

I en video lagt ut på Instagram torsdag morgen takket britene Aiden Aslin og Shaun Pinner for hjelpen de fikk med å komme hjem.

– Vi er nå ute av faresonen og på vei hjem til familiene våre, sa Aslin.

– Men vi unnslapp bare så vidt, sa Pinner.

– Vi vil bare at alle skal få vite de gode nyhetene. Takk til alle som har vært støttende. Det settes virkelig pris på, fortsatte Aslin.

Storbritannias statsminister Liz Truss var tidlig ute med å takke Ukraina og Saudi-Arabia for deres bistand i utleveringen. På Twitter skriver Truss at hun gleder seg over nyheten om løslatelsene.

– Bragd

FNs generalsekretær António Guterres ønsker nyheten om utveksling av over 250 krigsfanger varmt velkommen, står det i en uttalelse som Guterres' talsmann Stephane Dujarric har sendt ut.

– Dette er ingen liten bragd, men langt mer gjenstår å gjøre for å dempe lidelsene som krigen i Ukraina har utløst. Han roser innsatsen fra begge parter, skriver Dujarric.

Kommer med kryptisk beskjed fra bunkeren i Azovstal

Dujarric opplyser at Guterres skal fortsette å støtte alle fremtidige forsøk på utveksling av krigsfanger.

– Generalsekretæren gjentar behovet for full respekt for folkeretten, inkludert den humanitære folkeretten, når det gjelder behandling av krigsfanger, skriver Dujarric videre.