RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Skjermdump/ba.no)

Serverer fisk med blodig bandasje

Kundene klager over hygienen.

Mattilsynet har fått flere klager på håndhygienen på Fisketorget i Bergen. Ingen bytting av hansker, forkjølede torghandlere og bandasjerte arbeidere med blod på fingrene var noe av det BA fant da vi besøkte en av byens største turistattraksjoner fredag.

Denne saken er levert av ba.no

– Vi er blitt kontaktet av kunder som reagerer på at fiskehandlerne har på seg samme hanske når de behandler fisk og tar imot betaling, opplyser Aslaug Sandvik, distriktssjef hos Mattilsynet i Bergen.

Bergensere har også klaget på at fiskekakene, som de gjerne kjøper for å spise med en gang, blir håndtert med de samme hanskene som ble brukt til å ta i mot den forrige kundens penger.

VIL UNDERSØKE
Nå varsler de kontroller.

– Dersom dette er tilfelle, er det ikke holdbart. En skal selvfølgelig ta av seg, eller skifte hansker nå en veksler mellom å behandler mat og penger, sier hun.

BA besøkte Fisketorget fredag formiddag. Strålende sol lokket turistene frem. Ved flere at utsalgsstedene dannet det seg kø av sulte mennesker.

Ved to av bodene lå ferdige fiskeretter lekkert lagt opp på fat. Rettene var ikke tildekket, og sto oppå kjøledisken.

«Fishcakes. Wok. Salmon!» roper en av fiskehandlerne.

SNYTER SEG
«Hola! Where are you from», hoier en sør-europeer i oransje oljebukse. Han har ikke hansker på hendene når han jobber. Mannen er tydelig forkjølet og tar frem et snytepapir fra lommen. Han snyter seg, tørker seg på hendene og legger snottpapiret tilbake i lommen.

Så går mannen bort og skjærer fisk.

«Have a taste», sier han til BAs utsendte reporter og strekker frem en kniv med tre små fiskebiter på.

Vi takker nei.

BANDASJERT FINGER
Litt lenger bort står en kvinne og skjærer opp fisk. Hun bruker ikke hansker, og er bandasjert på venstre pekefinger. En kan tydelig se blod på innsiden av bandasjen.

– Dette er overhodet ikke bra. Hun burde brukt hansker utenpå, sier Sandvik.

Hos Åge Sørensen bruker fiskeforhandlerne blå plasthansker. Vi står og observerer dem en stund.

De selger scampi og reketallerkner. Skuelystne japanere stiller seg i kø. Fotograferer, peker og tar bilder foran fisken.

Guttene bak disken sjarmerer og varene går unna. De serverer blåskjell og skampi, serverer drikke og regner på kalkulator. Alt med de samme hanskene.

SAMME HANSKE TIL FISK OG PENGER
I andre enden av Fisketorget holder Fjellskål til. Her er det noen som har hansker, og noen som arbeider uten. Tre spanske damer i femti-årene kjøper med seg fisk hjem.

Damen bak disken bruker hansker, og veier opp. Hun viser frem forskjellige fiskestykker, alt for å tilfredsstille de tre senioritaene.

Hun regner ut hvor mye hver av dem skal betale på kalkulator. En av dem skal betale med kort, de to andre kontant. Damen bak disken taster inn på betalingsterminalen og finner frem vekslepenger. Hanskene er fortsatt på.

Etter at de tre spanske damene er ferdig tar hun imot neste kunde. Hanskene er fortsatt på. Samtidig kommer en mann uten hansker og tørker av disken, og fiskefjølen med et papir.

Han sveiper også over kalkulatoren med samme papiret. Til slutt løfter han opp en hel fiskeside og tørker av den. Fortsatt med det samme papiret.

Under vårt opphold på Fisketorget er det tydelig at ikke alle de ansatte tar seg tid til lunsjpause. For enkelte så sulten rett og slett ut til å ta overhånd. BA observerte både baguettspising og spising av fiskebiter bak disken.

– HAR ANTIBAC
Fiskehandler Åge Sørensen er enig i at det er problematisk å bruke samme hansker til fisk og penger.

– Vi har satt opp en dispenser med antibac der vi står og steker. Den skal brukes hver gang vi vi har vært i kontakt med penger, sier Sørensen.

Da BA var på besøk i Sørensen-boden så vi ikke noe til antibakteriell vask av mellom betaling og tilbereding av fisk.

De selgerne ble oppmerksomme på at de ble filmet, tørket de riktignok hanskehendene med papir flere ganger.

– De følger veldig godt med på oss. Gjør du alt riktig nå? vitset en av dem til den andre mens de gjettet på at det var journalister på besøk.

Sørensen har vært på Fisketorget i 36 år, og opplever at spesielt turister er opptatt av at forhandlerne skal bruke hansker.

– Jeg har ikke hørt en eneste gang at noen har blitt syk av å spise fisk hos meg. Det er vel det viktigste, sier han.

– HAR STRENGE RUTINER
Fiskehandler Kenneth Fjellskål sier at de har stort fokus på renhold, og ønsker at de ansatte helst bruker rene hender og antibakteriell såpe. Noen av dem bruker hansker, ifølge Fjellskål, men da får de beskjed om å bytte disse ofte.

– Vi har strenge rutiner på dette, og hadde faktisk unameldt besøk av Anticimex i dag som tok prøver av kniver og annet. Bakterieinnholdet var tilfredstillende, og inspektørene var fornøyd med det de så, sier Fjellskål.

Sesongen på Fisketorget har nettopp startet, og det er ifølge Fjellskål mange nyansatte under opplæring.

– De er nok ikke vant til de kravene vi har, og vi jobber nå med å lære dem opp i gode hygienerutiner, sier han.

KAN FÅ KONSEKVENSER
Torghandler Tom Rørnes henvister videre til torgsjef Bent Unneland.

– Dette skal selvfølgelig ikke skje, og dersom noen ikke forholder seg til hygienereglene så vil det få konsekvenser, sier han.

Han vet ikke på nåværende tidspunkt hvilke konsekvenser det kan få, men lover at de tar opplysningene fra BA svært alvorlig.

– Jeg har ikke sett noe av dette selv, og har derfor ikke noe grunnlag for å kommentere dette ytterligere på det nåværende tidspunkt. Dersom Mattilsynet overfor meg kommenterer dette, eller kommer med pålegg, så vil vi selvfølgelig forholde oss til det, sier han.

SMITTEFARE
Margrethe Voll er inspektør i Mattilsynet. Hun sier til BA at det særlig er spiseklare matvarer de er opptatt av siden rå fisk som regel varmebehandles før den spises.

– Enhver fiskebutikk må ha god håndhygiene for at maten skal være av god kvalitet og holde seg frisk lenge. Fisketorget er et utsillingsvindu og det skal se appetittelig ut, men det er mest den direkte smitten vi henger oss opp i, sier hun.

– Den virkelige smittefaren går ved behandling av spiseklare produkter. Hvis man skal håndtere matvarer som er spiseklare, for eksempel baguetter, rundstykker eller røkelaks, så må man være ren på hendene. Hvis ikke kan bakterieflora fra penger smitte over på maten.

LES FLERE SAKER FRA BA.NO HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere