*Nettavisen* Nyheter.

Serverer flytende bjørk

Einar Zakkæus Gurholt tapper den ferdige bjørkevinen over på glassflasker. De merker han med sprittusj. Årgangen er 2012. Foto: Else Børte (Telemarksavisa)

Når sevjen stiger i bjørka tapper Einar Zakkæus Gurholt treet for flytende gull, som blir gjort om til vin.

08.12.12 19:52

HJARTDAL (Telemarksavisa): Å sette bjørkevin har vært tradisjon ved Tuddal høgfjellshotell i en årrekke.

- Det har blitt laget bjørkevin her så lenge jeg kan huske. Mamma Elsa, pappa Rune og tuddølen Ole Olsen, startet opp produksjonen, sier hotelldirektør Einar Zakkæus Gurholt til Telemarksavisa.

Måltidsåpner
Nå er det Einar som tapper bjørkene rundt hotellet for sevje. Han har bare funnet en produsent til av bjørkevin i Norge. En gård.

- Bjørkevinen er en kuriositet. Vi bruker vinen som en åpning på måltid, en aperitif, i bryllup og lignende, sier Einar, som også er kjøklensjef på høyfjellshotellet.

Smaken heller litt mot sherry.

- Bjørkevinen passer godt til modne oster vi har på hotellet. For eksempel Holtefjell fra Eiker gardsysteri. Osten er lagret i en gruve, sier Einar.

Lager blindtest
Gjestene, som får smake vinen, synes det er spennende å prøve den uvanlige vinen.

- Av og til lager vi til blindtest for å se hva folk tror de drikker. Folk klarer sjelden å gjette bjørkevin. Det kommer mange rare forslag. Folk tipper sherry, sier Einar.

Bjørkevinen varierer fra årgang til årgang.

- Den kan også helle mot noen vakre hvite viner, spesielt de fra franske Jura.

Vil ikke stresse trærne
Vinen blir laget på sevjen fra bjørka. Einar tapper trærne før bladene spretter om våren.

- Da har bjørka drukket mye. Noen trær klarer å gi 25 liter i løpet av et døgn. Jeg tapper hvert tre bare en gang i året, sier han.

Hotelldirektøren vil ikke stresse trærne unødig. Ingen av tærne som står rundt hotellet har ennå gått av med døden som følge av tappingen. Den eksklusive vinen blir produsert i kvanta på rundt hundre liter per år. Produksjonen er bare til eget bruk.

Drikkes opp
Når sevjen er tappet blir den tilført sukker og gjær i 25-litersdunker. Prosessen tar som regel en måned. Einar stikker om vinen av og til for å unngå bunnfall og for å klarne vinen. Vinen blir så tappet på flasker, korket og drukket opp i løpet av et år.

- Årgangen er som regel drukket opp innen neste er på flaske ja, smiler Einar.

Ole Olsen har også laget løvetannvin. På hotellet blir det laget likører av bringebær og blåbær.

- Jeg synes det er kult at mest mulig av det vi serverer er laget her på hotellet. Som syltetøy, pinnekjøt, leverpostei, pølser og elgkarbonader, sier Einar.

Stabburet vegg i vegg med hotellet er fullt av pinnekjøtt og spekeskinker. I tillegg har Einar poda shiitake sopp rett ved hotellinngangen. Soppen kan være klar til bruk om to år.

Lokalt julekjøtt
- Jeg har stor interesse for å lage ting frå bunnen av. Det er også viktig for lærlingene våre sin skyld. Hvis man jukser og ikke lager mat fra bunnen av, blir det fort kjedelig, sier Einar.

Tuddal høgfjellshotell har noen få julebord i løpet av sesongen. Da får gjestene servert medisterpølser fra frittgående tuddalsgriser og pinnekjøt frå sau som beiter i fjellet ved hotellet.

- Jeg synes lokalmatbegrepet er brukt opp, men vi kjøper mye dyr fra området og er nok et sted med lokal mat. Det har mange positive sider. Lærlingene skal kunne få inn en hel elg og vite hva de kan koke kraft på, sier Einar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.