RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Serveringssteder taper millionbeløp på gatearbeid

INNGJERDET: Bak disse gjerdene er det serveringssteder. Under oppgraderingsarbeidene på Solli Plass har de slitt med dramatisk nedgang i omsetningen.
INNGJERDET: Bak disse gjerdene er det serveringssteder. Under oppgraderingsarbeidene på Solli Plass har de slitt med dramatisk nedgang i omsetningen.
Oslo Sporveier vil ikke gi kompensasjon.

Sommermånedene byr normalt sett på yrende liv på Solli plass. Men på grunn av gatearbeidene i området, med støyende betongpigging, støv og inngjerding, har serveringsstedene i stedet opplevd dramatisk nedgang i omsetningen, og ansatte har stått uten en eneste kunde å ta seg av.

For Conzenso Brasserie ble det så ille at de valgte å holde sommerstengt. Styreleder Mai Tjemsland sier at utestedet har hatt under ti prosent av normal omsetning i juni og juli. På 17. mai alene tapte serveringsstedet over 200.000 kroner.

- Ikke drivbart

- Vi hadde jo ikke fortau! Det er helt krise. Dette er ikke drivbart. De har satt gjerder helt opp i vår uteservering, og stengte av gata. Så for å komme til oss måtte du gå rundt et helt kvartal, før du kom ned i en sidegate og så inn på Solli Plass, sier Mai Tjemsland, styreleder i Conzenso.

Vi hadde jo ikke fortau! Det er helt krise. Dette er ikke drivbart

Oslo Sporveier startet arbeidene 17. mars. Tjemsland reagerer mest på er at de ikke fikk informasjon før de startet, slik at de kunne planlagt å holde stengt, og dermed unngå store økonomiske tap. 

- Gårdeier fikk beskjed om at det skulle utføres arbeid, men ikke når det skulle starte. Denne informasjonen gikk heller ikke til oss næringsdrivende, sier Tjemsland, og forklarer at det eneste informasjonsmøtet som ble holdt var i slutten av juni. 

Ikke nok informasjon

Torsdag skrev Nettavisen at flere butikker i Bogstadveien er konkurs, etter at Oslo kommune har brukt to år på å oppgradere 500 meter vei. Her vil kommunen ikke gi kompensasjon for sviktende omsetning. Tjemsland håper likevel Oslo Sporveier nå vil gi erstatning til næringsdrivende ved Solli Plass.

- Vi skulle vært stengt i juni, juli og august. Når vi ikke har hatt nok informasjon så vi kunne tatt beslutningen om å holde stengt, må selvfølgelig Oslo Sporveier gi oss erstatning, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GATEARBEID: Sommermånedene skulle gitt pluss i regnskapet, men på grunn av gatearbeidet førte det til store minustall for Conzenso og Soliis.


- Nekter dialog om erstatning

Også på serveringsstedene Nox, Sollihagen og Soliis opplever de nedgang i omsetningen.

Knut Helgaker, daglig leder på Soliis, mener arbeidene har ødelagt sommeren.

- Vi fikk ikke nabovarsel om dette, men oppdaget plutselig i mars at de startet arbeidene. Først jobbet de til kl. 15.00, som jo er greit, men så begynte de å jobbe til kl. 23.00 og deretter døgnet rundt. Store deler av tiden har lyden vært så høy at det ikke er mulig å føre en samtale, sier Helgaker, og legger til at det ikke har vært noen forsøk på støyskjerming.

Fra mai og frem til i dag har Soliis hatt mer enn en halvering av omsetningen, sammenlignet med fjoråret. Også han mener Oslo Sporveier bør gi dem erstatning, på grunn av mangelen på informasjon.

- Gårdeier har oppfordret Sporveiene om å gå i dialog med oss leietakere om erstatning. Oslo Sporveier har nektet å gå inn i en slik dialog. Vi taper millionbeløp, men det virker ikke som det spiller noen rolle, sier Helgaker.

Nox og Sollihagen er ikke like hardt rammet, men merker at impulskundene blir færre.

- Fremkommeligheten er dårlig. Du må vite hvor du skal for å finne frem, sier Bo Vivike, eier av Nox og Sollihagen.

Ikke aktuelt med erstatning

Arild Bratlie, prosjektleder i Oslo Sporveier, forteller at de fulgt reglene når de har informert om arbeidene.

- Vi har meldt fra etter boka. Vi har bare plikt til å melde fra til gårdeier. Da må de melde dette videre, sier Bratlie.

Selv om oppstartsdato ikke stod på informasjonsbrosjyren som ble sendt til gårdeier, mener han de burde klare å tenke seg frem til når arbeidene skulle gjøres.

- Arbeidet gjøres i sommerperioden, vi starter jo opp når snøen går. Når vi sendte ut den brosjyren visste de at vi skulle begynne, sire han.

Bratlie legger også til at det ikke er aktuelt å gi erstatning for de næringsdrivendes tapte inntekter.

- Det har vi aldri gitt, og ikke Bymiljøetaten heller. Påstandene om at de taper penger når man utfører arbeider har vi på hvert anlegg vi har. Vi har det i Bogstadveien også, sier Bratlie, og legger til at dette er arbeider som må gjøres for allmennheten.

- Det er et halvt år med støy, og så er det stille i 30 år, sier han.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere