RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
JUBILEUM: Under jakt i Skottland i høst tok Kristian sin 50. hjort, og viser stolt frem byttet.
JUBILEUM: Under jakt i Skottland i høst tok Kristian sin 50. hjort, og viser stolt frem byttet. Foto: Privat

Serverte hjortehjerte på nachspiel

Sist oppdatert:
Kristian Myrmel (29) er ihuga hjortejeger og spiser gledelig opp byttet, enten det er indrefileten eller innvoller.

- Jeg hadde speket et hjortehjerte, og tok det frem på et nachspiel. Det forsvant i løpet av den natta, ler Kristian.

Han forteller at så lenge hjertet ikke er skada, og det blir tilberedt med en gang, er det litt av en delikatesse. Og jegeren fra Gaular i Sogn og Fjordane vet hva han snakker om. Han utdannet seg nemlig som kokk ved Arendal Maritime videregående skole for noen år siden, selv om det ikke ble noen lang karriere.

Kokkelua kastet han relativt raskt, og jobber nå som våpenselger. Jakt er nå både jobben og hobbyen hans. Interessen kom i konfirmasjonsalder, og da han var 18 år fulgte han i onklene og bestefarens fotspor og begynte å jakte selv.

FIKK MAGESYKE: Kanskje var det akkurat dette villsvinet som gjorde at noen av turkameratene til Kristian så seg nødt til å ty til vegetarpizza, etter å ha spist dårlig villsvinkjøtt.

Distribuerer selv

Det har blitt en del dyr opp gjennom årene, og hans femtiende hjort falt i Skottland i høst. Til sammen har han fått 52.

- Jeg husker godt min første hjort, den falt i oktober 2002.

Han har med andre ord skaffet husholdningen en god del tonn med kjøtt i løpet av årene, men han har på langt nær beholdt alt selv. Han gjør selv slaktejobben, og de gangene han ikke ønsker å beholde kjøttet, blir det sendt til viltslakteriet, som betaler kilopris til jegerne eller grunneierne. Kjøttet blir så kontrollert, før det går ut på markedet.

- Markedet skriker etter hjortekjøtt i dag, og hadde utsalgsprisen på viltkjøtt vært høyere hadde man solgt langt mer viltkjøtt i Norge, og kjøttet mer tilgjengelig. Av den enkle grunn at flere jegere hadde funnet det lønnsomt å selge kjøttet i stedet for å fylle fryseren. Det er et paradoks, at prisene må opp for å øke salget, forteller han.

Med god samvittighet

Jaktsesongen for hjort starter i september, og stopper lille julaften. Sesongen er lang, men selv om det for mange ikke er etisk riktig å skulle skyte dyr, tar ofte jegerne visse hensyn før de går ut i skogen.

- Når snøen blir dyp og hjorten har nok med å få i seg næring, blir det feil å jage den i skogen. Etter parringstiden i oktober trenger spesielt hjortebukkene å få i seg næring og fettreserver før vinteren setter inn, ellers dør de.

Han mener også det er viktig å få frem at hjorten lever et fritt og bekymringsfritt liv, og at det er med på å lette litt på samvittigheten hans.

- De fleste detter ned før de i det hele tatt har rukket å se meg.

I følge Statistisk sentralbyrå ble det felt omlag 35 000 hjort i løpet av jakta høsten 2012 og vinteren 2013, mens den totale fellingskvota var på 55 700.

Uheldig matopplevelse

Kristian og jaktkameratene jakter både hjemme i Sogn og Fjordane, Skottland og i Tsjekkia. Under en tur i Tsjekkia, hvor villsvinjakt sto på agendaen, ble matopplevelsen en litt annen enn de hadde sett for seg.

- Hygienen var så som så, så etter villsvinet var fortært var det noen som kjente det litt i magen etterpå. Da torde vi ikke annet enn å spise vegetarpizza dagen derpå, forteller han.

Aller helst spiser han hjort, hvor ytrefileten og indrefileten naturligvis er det ypperste. Av kokker lar han seg inspirere av Arne Brimi og Joar Søhoel, som han mener er de fremste kokkene i landet når det kommer til viltkjøtt og fisk. I følge Kristian er hjort det beste kjøttet du kan få tak i, og kan brukes til så mangt.

- Jeg har noen kokebøker, men når det kommer til hjortekjøtt er det kun fantasien som begrenser bruken av denne fantastiske råvaren. Det er et hav av muligheter!

Kristian er både glad i mat og å reise, og reiser gjerne til utlandet også utenom jaktsesongen. Senest var han på guttetur til Nürnberg i Tyskland. Museumsbesøk med ølsmaking, helgrillet gris og pølser var bare noen av opplevelsene.

FAVORITTEN: Her er ytrefileten på dyret tilberedet med fløtegratinerte poteter og brokkoli, akkurat slik han liker det best.

For mer informasjon om jakt av hjort kan du besøke Hjorteviltportalen.no, og på bloggen til Kristian kan du lese flere av jakthistoriene hans.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere