*Nettavisen* Nyheter.

Sesongarbeidere får slippe inn i Norge og sårbare barn får tiltakspakke på 400 millioner kroner

Sesongarbeidere, små bedrifter og sårbare barn og unge er tema i dagens pressekonferanse.

06.05.20 17:00

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland åpner dagens pressekonferanse med å si at man fortsetter arbeidet med å komme tilbake igjen til en normalsituasjon.

Hun sender en ekstra takk til alle som jobber i politiet og med barnevern.

Se hele pressekonferansen i videovinduet øverst i saken.

Koronakrisen har ført til flere problemer for rettsystemet i Norge:

– Soningskøene øker, sier Mæland.

Hun sier også at det kan komme køer til domstolene, når saker begynner å tas opp igjen.

Klikk på bildet for å forstørre. Justisminister Monica Mæland på onsdagens pressekonferanse om koronastatusen i Norge.

Justisminister Monica Mæland på onsdagens pressekonferanse om koronastatusen i Norge. Foto: Ørn E. Borgen (NTB scanpix)

Regjeringen har også besluttet at det skal åpnes for at alle utenlandske sesongarbeidere som skal arbeide i landbruket, kan reise inn i Norge.

Regjeringen understreker at sesongarbeiderne må overholde de til enhver tid gjeldende reglene om karantene etter ankomst fra utlandet.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) sier at det er viktig å åpne opp når smittesituasjonen tillater det.

– Derfor gjør vi det nå mulig for sesongarbeidere fra tredjeland å komme til Norge. Jeg må likevel minne arbeidsgiverne om at smittesituasjonen medfører praktiske utfordringer, sier Mæland.

Ny tiltakspakke

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad forteller om tiltakspakken på 400 millioner som er tiltenkt barn og unge som regnes som utsatte.

Tiltakspakken vil komme som en del av revidert nasjonalbudsjett, og pengene skal blant annet gå til bedre helsetilbud til barn og unge gjennom sommeren og aktiviteter på skolen og i sommerferien.

Klikk på bildet for å forstørre. Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad ventet ni dager med offentliggjøre en rapport som viser at tjenester som barn har lovfestet rett på er unødvendig hardt rammet av overdrevne koronatiltak.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) lanserer en ny tiltakspakke på 400 millioner til sårbare barn og unge. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

En del av tiltakspakken er også ekstra politisatsing på forebyggende arbeid mot nettovergrep. Det skal også bevilges ekstra midler til konfliktråd for ungdom og oppfølging av barn på asylmottak.

20 prosent av barn og unge i Norge regnes som sårbare og spesielt utsatt:

– Det tallet bekymrer meg veldig, sier Ropstad.

Tidligere onsdag var pakken et tema i Stortingets spørretime:

– Jeg er opptatt av veien videre. I dag har vi presentert en tiltakspakke som er målrettet mot sårbare barn. 400 millioner kroner i ulike tjenester, nettopp for å gi dem helsehjelp, aktivitet og for å følge opp de ungene vi vet har hatt det ekstra krevende i disse ukene, sa han fra talerstolen.

Redd Barna har tidligere onsdag sagt at 400 millioner er for lite:

– 400 millioner er en god start. Men vi er usikre på om dette vil være tilstrekkelig for å dekke kommunenes økte behov for nok bemanning i barnehager og skoler for å kunne følge opp smittevern, samtidig som de gjør en ekstra innsats for å følge opp barna som har det vanskelig, sier Monica Sydgård, som leder Redd Barnas arbeid i Norge.

– Barnevernet og øvrig hjelpeapparat må også ha tilstrekkelig ressurser til å støtte de barna som ikke har blitt fanget opp av hjelpeinstansene, slik regjeringens egen rapport viser, tilføyer hun.

Mindre bedrifter

Næringsminister Iselin Nybø vil at det offentlige skal dele opp flere store kontrakter, slik at mindre bedrifter også skal kunne konkurrere om dem.

Klikk på bildet for å forstørre. Næringsminister Iselin Nybø vil gjøre det lettere for små bedrifter å vinne offentlige kontrakter.

Næringsminister Iselin Nybø vil gjøre det lettere for små bedrifter å vinne offentlige kontrakter. Foto: Ørn E. Borgen (NTB scanpix)

Dette skjer som følge av en rapport som viser at offentlig sektor ikke er flinke nok til å følge anskaffelsesreglene.

– Rapporten viser at offentlig sektor ikke er flinke nok til å dele opp store kontrakter. Det er uheldig. Når vi nå kjemper for at norsk næringsliv igjen skal få vind i seilene, er det avgjørende at kontraktstørrelsene er riktige, sier Iselin Nybø på pressekonferansen.

Dagens regler sier nemlig at oppdragsgivere skal vurdere å dele opp kontrakter, eller begrunne hvorfor de ikke gjør det.

– Naivt å tro at dette er over

Selv om mye taler for at Norge er over første bølge med koronasmitte, vil det nok være naivt å tro at dette er over, ifølge den assisterende helsedirektøren.

Utviklingen går i riktig retning, understreker assisterende helsedirektør Geir Stene-Larsen.

– Men vi må huske på at trolig bare litt under 1 prosent av befolkningen er smittet og dermed har en immunitet som beskytter dem mot ny smitte. Så vi vil være veldig sårbare for innførsel av smitte, og dette kan blusse opp igjen, sa Stene-Larsen på spørsmål fra NTB på den daglige pressekonferansen om koronasituasjonen.

Han håper den rolige perioden varer lengst mulig.

– Men det vil nok være naivt å tro at dette er over med den runden vi har vært gjennom nå, sier den assisterende helsedirektøren.

Les også: Danmark: Ytterligere tre døde etter koronasmitte

Les også: Norge skal åpnes i to etapper før sommeren

Les også: Tegnell: - Vi nærmer oss 3000 døde, et forferdelig stort tall

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag