RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sett mer pris på deg selv

Sist oppdatert:
Du er viktig og det finnes enkle øvelser man kan gjøre for å peppe opp kontrollen over sitt eget liv.

(YEYE): Å sette mer pris på seg selv krever litt innsats men betalingen er til gjengjeld dobbelt så høy som det du satser.

Hvorfor ser mange ned på seg selv?
Det enkleste og tryggeste for mange er å forholde seg til hva andre sier og mener. På den måten unngår de å anstrenge deg for mye for å jobbe med sitt eget selvbilde. Det kan også være fordi det er noen tilsynelatende fordeler ved denne måten å se på seg selv på. Tross alt er det mindre risiko i det å legge seg ned fremfor å klatre oppover. Hvis du setter andre høyere enn deg selv kan du:

- Alltid ha en unnskyldning for at du ikke kommer noen vei i livet fordi du ikke er verdt å sette pris på.
- Få masse medlidenhet og til og med anerkjennelse fra andre fordi alle andre er bedre enn deg. Medlidenheten og oppmerksomheten blir en selvødeleggende belønning.
- Bli ute av stand til å ta ansvar for ditt eget liv og leve slik du ønsker fordi du ikke føler du er verdt den lykken du trakter etter.
- Styrke din vane med å stole på andre og gjøre dem mer betydningsfulle enn deg selv. Da blir det alltid en fordel å stole på andre, selv om du tar skade av det.
- Alltid ha noen å skylde på for situasjonen du befinner deg i. Istedenfor å gjøre noe med situasjonen selv kan du klage på andre, det krever mye mindre energi.

Lev akkurat nå
For å komme seg ut av denne tankegangen så vær bevisst på øyeblikkene du degraderer deg selv. Neste gang du oppdager at du har latt andre være mer verdt enn deg selv, så prøv å legge merke til det og aksepter at det du gjorde allerede er gjort. Det viktigste er at du selv ser at du gjorde det. Bestem deg samtidig for at nå som du er klar over hvordan du oppfører deg selv så er det mye lettere å forandre seg.

Det kan for eksempel være når du griper deg selv i å si -Å jeg er ikke så flink, det var nok flaks som gjorde at jeg fikk beste karakter på prøven, læreren hadde laget enkle spørsmål. Hvis noen kommenterer hvor bra du er på håret så ikke skryt av frisøren eller produktene du har i det. Det er tross alt ditt hode det gror på og det er du som har fått det til å bli slik. Bli bevisst på øyeblikket og vær klar over din egen oppførsel så er du godt på vei til å sette mer pris på deg selv.

5 enkle øvelser for å sette mer pris på seg selv:
1.Ta imot komplimenter med takk! Istedenfor å avfeie positive tilnærminger med skepsis om at de som gir dem må være ute etter noe, så ta den crediten du fortjener. Si til deg selv at det er du og ingen andre som står for det du har fått skryt for.

2. Slutt med å sette likhetstegn mellom din egen person og i hvilken grad du lykkes eller mislykkes med noe. Du er og blir den samme personen selv om du skulle prestere bra eller dårlig. Hva andre måtte mene om det du har utført er deres sak eller problem. Du er like mye verdt uansett. Det du gjør er en ting, hvem du er som person er noe helt annet.

3. Sett pris på deg selv ved å behandle din egen kropp bra. Spis sunt, bruk tid på å gi deg selv pleie og stell og dull med deg selv. Ikke fordi du skal møte noen, ta deg bedre ut eller pynte deg for andre, men bare fordi du er verdt det.

4. Innse at misunnelse og sjalusi er en degradering av deg selv. Ved å sammenligne deg med andre og innbille deg at de er bedre eller har det bedre, så sier du samtidig til deg selv at det er de som velger hvordan livet ditt skal være.

5. Hvis du liker noen eller er glad i noen så ta mot til deg og si det direkte til dem. Ved å tørre å si det til andre blir det mye lettere å si det til seg selv også, rett og slett fordi du innser at handlingen gjorde deg til en modigere person. Hver gang du utvikler deg og tør nye ting blir du mer gira på deg selv.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere