*Nettavisen* Nyheter.

Sett nålene selv

Forskning viser at en tilfeldig stukket nål hjelper vel så godt som akupunktur.

12.05.05 14:14

(SIDE2): Akupunktørene bruker eldgammel kinesisk visdom når de setter nålene i visse punkter i kroppen vår. Punkter som trigger forskjellige reaksjoner i kroppen vår.

En systematisk undersøkelse viser nå at punktene ikke har noen betydning. Det spiller ingen rolle hvor du stikker, du kan settte nålen hvor som helst - og få samme virkning, melder forskning.no

Likevel sier ikke forskerne dermed at akupunktur er humbug. For de fant også ut at nålene påvirker kroppen mer enn om du ikke setter nåler i kroppen.

Migreneforskning
Klaus Linde ved det tekniske universitetet i München testet virkningen av akupunktur mot migrene hos 302 pasienter i alderen 18 til 65 år.

Pasientene ble delt i tre grupper. Én som fikk behandling etter akupunktørenes lærebok. Den andre fikk liksombehandling ved at nålene ble plassert feil. Den tredje gruppen ble lurt til å tro at de ble stukket: De så nålen og kjente et press, men nålen gikk ikke gjennom huden. Alle pasientene førte dagbok over sine lidelser.

Resultatet var at etter 12 uker kunne 15 prosent av de pasientene som bare trodde de ble stukket rapportere at de hadde 50 prosent eller mer reduksjon i antall dager med migrene - sannsynligvis en placeboeffekt.

Blant de som mottok ekte akupunktur kunne hele 51 prosent melde en tilsvarende reduksjon, mens enda flere - hele 53 prosent - av de som ble stukket på måfå erfarte samme virkning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.