RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sett ned alkoholavgiftene

Sist oppdatert:
Hvis noen tror at Norge kan ha 50 prosent dyrere sprit enn alle nabolandene, så er de naive. Spørsmålet er hvor mye organisert kriminalitet man vil tåle før man tar virkeligheten inn over seg.

Å gjøre billigere sprit til en kampsak er vanskelig.

Man vet at alkohol påfører samfunnet store tap og personlige lidelser, samtidig som forskningen viser at lett tilgjengelighet og rimeligere alkhol gir større forbruk - og større skadevirkninger.

Når det er sagt, er det likevel en helt umulig tanke at Norge skal fortsette å være en øy med dyr sprit i et hav av billig alkohol.

Danmark og Finland har allerede gitt opp, og nå tar Sverige også virkeligheten inn over seg: Riksdagen skal nå behandle et forslag om å senke alkoholavgiftene med 40 prosent fra 1. januar.

Vi tror Norge garantert kommer til å følge etter. Spørsmålet nå er hvor store skadevirkninger vi skal se før man innser det uungåelige.

Rent politisk er lavere alkoholavgifter en umulig sak for Bondevik-regjeringen. Høyre har lenge ment at det er naivt å opprettholde høye særnorske alkoholavgifter, mens KrF vektlegger de sosiale hensynene i sin kamp for å begrense alkoholkonsumet.

Problemet er at KrF, tross høyverdige prinsipper, kan komme til å skape store skadevirkninger for nasjonen mens de seigpines til å fatte det nødvendige vedtaket.

Hvis Sverige også senker alkoholavgiften med 40 prosent, blir det særdeles attraktivt å fortsette med spritsmugling - ikke bare for privatpersoner som drar over grensen, men også for de organiserte kriminelle miljøene.

Det er farlig kriminalpolitisk, og i tillegg vil garantert handelslekkasjen til Sverige bli enda større enn de titalls milliarder kroner det er snakk om i dag.

Begge deler kan unngås ved å følge alle nabolandene våre nå.

Det kommer før eller siden, uansett!

Diskuter saken her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere