Utslippet i den kinesiske byen Dalian skjedde etter at en oljerørledning eksploderte og tok fyr i helgen. Rundt 1500 tonn olje har lekket ut i Gulehavet og et område på 50 kvadratkilometer av kystlinjen er nå dekket med oljesølet.

Beordret til opprydning

Ifølge nyhetsbyrået Ritzau mobiliserte myndighetene nordøst i Kina 1000 fartøy, som bidro til å stoppe og rydde opp oljeutslippet. Alt fra spesialbåter til lokale fiskefartøy har blitt beordret til å ta del i opprydningen.

Skipene skal etter planen være i arbeid i ti dager.

Det var to oljerørledninger som eksploderte ved et oljelager i nærheten av Dalian fredag kveld, og utløste en større brann som raste hele helgen.

Det tok rundt 2000 brannmenn å få kontroll over brannen som raste i over 15 timer, melder Reuters.

Viktig havneby

Havnen i Dalian er en av Kinas viktigste, og foruten olje og brensel blir det fraktet alt fra jern til korn på lasteskip ut i verden. Nå er ifølge havnemyndighetene mer enn 80 prosent av havnen stengt.

- Vår beredskapsplan varer en uke, men vi håper vi klarer å samle opp oljen så raskt som mulig, sier en representant for det statlige oljeselskapet. Han ønsker ikke å spekulere i hvor mye skade utslippet har gjort og hvilke kostnader dette vil bli.

Landets største oljeselskap, som går under navnet China National Petroleum Corp (CNPC), har redusert sin oljeproduksjon med «flere tusen tonn per dag» som følge av ulykken.