RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Setter hæren inn mot plyndrerne

Foto: Scanpix (AFP Scanpix)
Sist oppdatert:
Jordskjelvet i Chile: - Vi står overfor en katastrofe av ubegripelig størrelse, sier presidenten.

- Vi står overfor en katastrofe av en ubegripelig størrelse, som vil kreve en enorm innsats, sier president Michele Bachelet søndag.

Hun har overlatt sikkerhetsansvaret i byen Concepción til hæren, som er satt inn blant annet for å stoppe den utbredte plyndringen i den hardt rammede byen.

Les: Unntakstilstand etter katastrofeskjelv

Stjeler alt
Kjøpesentre, apoteker, bensinstasjoner og banker har vært mål for plyndrerne. Politi har blant annet brukt vannkanoner og tåregass for å stoppe plyndrerne, som har etterlatt butikker ribbet for innhold.

Bachelet si er Chile også vil ta imot noe av hjelpen som er tilbudt fra andre land.

- Vi trenger midlertidige sykehus og bruer, vann må renses og ødeleggelsene må kartlegges.

Det er også behov for redningsmannskaper som kan avløse de som i halvannet døgn har gjort det de kan for å finne overlevende.

Søndag kveld norsk tid, er det offisielle dødstallet oppe i 708, men tallet er ventet å stige etter som redningsmannskapene tar seg inn i ruiner etter flere tusen sammenraste bygninger.

- Det er et stadig voksende antall savnede personer, sier president Michelle Bachelet.

Se bildene fra skjelvødeleggelsene her.

Etterskjelv
Myndighetene anslår at 500.000 bygninger har fått store skader.

Les: - Det er store ødeleggelser her

Blant annet et nytt bygg på 15 etasjer, kollapset i skjelvet. Rundt 60 personer skal ha vært i bygget da det raste. Så langt er 16 funnet i live, seks er døde.

- Det er svært vanskelig å jobbe i mørket, og med etterskjelvene. Det er komplisert inne i bygningene. leilighetene er fullstendig smadret, og man må arbeide med stor forsiktighet, sier Paulo Klein, som leder en gruppe redningsspesialister.

I løpet av de første 24 timene ble det registrert over 90 etterskjelv med en styrke på 5 eller mer på Richters skala.

Alt ødelagt
Et av de verst rammede områdene er Maule, episenteret for skjelvet, der antall døde er 541. Redningsarbeidet her går sakte, ettersom veier og bruer er ødelagt i skjelvet og dermed hindrer hjelpen i å komme fram.

I Concepción, landets nest største by, er flere hundre mennesker stengt inne i sammenraste bygg.

Les: 100 fanget i én bygning

Tsunami
Skjelvet utløste også en tsunami, som til tross for advarslene og et tsunamivarsel for hele Stillehavsområdet, ikke førte til de store omspennende ødeleggelsene man fryktet. Men for flere småøyer ble likevel bølgene katastrofale.

Hele landsbyer er skylt bort, blant annet på Pelluhue, som har et innbyggerantall på 1000. De første bølgene traff fem minutter etter det 8,8 sterke skjelvet, de høyeste og sterkeste bølgene kom etter en time.

Flere steder mangler rent vann, og innbyggerne etterlyser hjelp fra myndighetene.

Les: Kraftig jordskjelv i Chile

Les: - Folk har startet å hamstre

- Skal gjenreise
Flere skal ha mistet livet da bølgene traff, men det eksakte antallet er ennå ikke kjent. Hus, båter og biler ligger strandet langt inne på land, revet med innover av bølgene.

- Bakken begynte å riste så mye at vi ikke klarte å holde oss på bena, sier Maria Julia Aguilar, som er på ferie i Pelluhue.

Kaos rådet da innbyggerne forsøkte å ta seg opp i høyden, i frykt for tsunamien. Ødeleggelsene har likevel ikke tatt alt motet fra innbyggerne.

- Dette er hjemmet vårt. Det er vårt land, og vi skal gjenreise her.

Det sier Clara Lepe, som mistet alle eiendelene sine, men som en av få beboere på øya fremdeles har et hus som står, etter at tsunamien flommet over øya. Det skriver news.com.

(Kilde: AFP, CNN, BBC, AP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere