RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Setter inn militære mot ebola

President Ellen Johnson Sirleaf sammen med Sierra Leones president Ernest Bai Koroma (t.v.) og Guineas president Alpha Conde under et toppmøte om ebola i Guineas hovedstad Conakry 1. august.
President Ellen Johnson Sirleaf sammen med Sierra Leones president Ernest Bai Koroma (t.v.) og Guineas president Alpha Conde under et toppmøte om ebola i Guineas hovedstad Conakry 1. august. Foto: Stringer
Sist oppdatert:
Liberia og Sierra Leone har erklært unntakstilstand som følge av ebolaepidemien.

Nå settes soldater inn for å hindre at sykdommen sprer seg.

Samtidig vurderer Verdens helseorganisasjon (WHO) om det historisk store ebolautbruddet skal få status som en nødssituasjon for den globale folkehelsen, en såkalt PHEIC. Organisasjonen vil gi sitt råd fredag morgen, heter det på WHOs nettsider.

I Liberia har militære styrker slått ring rundt hovedstaden Monrovia for å hindre folk fra smitterammede områder å komme inn i byen, skriver BBC.

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf erklærte onsdag kveld unntakstilstand i landet for å bekjempe ebolaepidemien som herjer i store områder i Vest-Afrika, i første omgang i 90 dager.

– Regjeringen og folket i Liberia er avhengig av ekstraordinære tiltak for å sikre vår stats overlevelse og beskyttelse av innbyggernes liv, heter det i en uttalelse fra presidenten.

Blokade

Også nabolandet Sierra Leone har innført unntakstilstand som et ledd i kampen mot den fryktede sykdommen.

Der har politi og soldater innført en total blokade av de ebolarammede distriktene Kenema og Kailahun, opplyser lederen for politiet øst i landet.

– Ingen personer eller kjøretøyer vil kunne komme inn eller ut av distriktene, med unntak av forsyninger av mat og medisiner, sier Alfred Karrow-Kamara.

Et team fra CNN som torsdag kom til hovedstaden Freetown, forteller at byen nå er helt folketom.

– Atmosfæren er nervøs og fryktsom, forteller journalistene, som dro videre til Kailahun. På veien kom veisperringene med stadig tettere mellomrom.

– Ebola var overalt, skriver de på CNNs nettsider.

Frykten for å bli smittet har også medført at helsepersonell har forlatt lokale sykehus og klinikker. Det betyr at folk ikke får behandling for andre livstruende sykdommer som malaria og tyfus, som er vanlige i regntiden.

Fakta: Fakta om ebola

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus som tilhører filoviridae-familien. Viruset har sin opprinnelse i det sentrale Afrika.

* Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

* Symptomer på ebola er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir også fort dehydrert. Etter hvert svekket nyre- og leverfunksjon, og indre og ytre blødninger.

* Sykdommen har høy dødelighet, mellom 40 og 90 prosent, alt ettersom hvilket virus den syke er smittet av. Det finnes ingen effektiv medisin mot ebola.

* Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.

(Kilde: WHO, Reuters) (©NTB)


– Forhindret

– Resultatet kan bli unødvendige dødsfall som kunne vært forhindret, påpeker president Johnson Sirleaf.

Men hun må selv tåle kritikk for å komme for sent på banen.

– Hun erklærte unntakstilstand veldig sent. Det er veldig skremmende, flere av mine kolleger har dødd, sier legen Tabeh Freeman ved Bong Mines-sykehuset i Liberia til BBC.

Til nå er minst 932 mennesker døde av ebola, de fleste i Guinea, Liberia og Sierra Leone. Over 1.700 er smittet.

Smitten har også spredt seg til Nigeria, Afrikas mest folkerike land, der minst to er døde, og fem er smittet.

Den første ebolarammede europeeren, en spansk prest som jobbet ved et sykehus i Liberia, ankom torsdag Madrid. Der ble han straks fraktet til sykehuset Carlos III som er spesialisert på tropiske sykdommer.

Strid om medisin

Samtidig har den tilsynelatende vellykkede behandlingen av to smittede amerikanske hjelpearbeidere med den eksperimentelle medisinen ZMapp ført til hissig debatt.

Tre ledende eksperter i tropemedisin, blant dem Peter Piot som oppdaget ebolaviruset i 1976, krever nå at ZMapp også må gjøres tilgjengelig i de rammede landene i Vest-Afrika.

– Disse landene bør få samme mulighet, skriver de i en uttalelse torsdag.

USAs president Barack Obama mener derimot det er for tidlig å sende ny ebolamedisin til Afrika, og ber landene i stedet konsentrere seg om å sette inn helsetiltak.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har kalt en gruppe eksperter sammen til møte neste uke for å vurdere om flere smittede bør få ulike typer eksperimentelle behandlinger. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere